(bilder från Pixabay.com)

 

Till att börja med är det viktigt att du har en domän som är lämplig för din organisation eller nischen där den fungerar. Välj en domän som är så enkel och så kort som möjligt, med så få svängningar som möjligt. När du uttalar domänen förstår du omedelbart hur den stavas, vilket är en enorm fördel. Om du registrerar ett nytt företag kan det vara en bra idé att först välja ett trevligt och ledigt domännamn innan du bestämmer dig för och registrerar själva företagsnamnet. Tänk på att det är viktigt att välja rätt domän så snart som möjligt eftersom det kan vara svårt att ändra en inkörningsdomän i framtiden.

Så, vilken toppdomän ska jag använda?

Vad exakt är en toppdomän? En TLD är komponenten i ett domännamn som följer den sista pricken, till exempel se, com och org. Om ditt företag i första hand är inriktat på den svenska marknaden,.se är den bästa domänen att använda. Om du vill rikta in dig på en internationell marknad är .com  det bästa alternativet. Det finns nu en mängd nya toppdomäner som du också kan ha. I de flesta fall rekommenderar jag att du håller dig till de ovan nämnda klassikerna eftersom de fortfarande erbjuder det allvarligaste intrycket, men var inte rädd för att prova något nytt också.

Ska du inkludera åäö i ditt domännamn?

Naturligtvis fungerar det perfekt, men du bör vara medveten om att det inte är helt friktionsfritt. Det stora problemet uppstår när du behöver använda din domän för att generera e-postadresser. Eftersom många e-postservrar fortfarande inte kan hantera svenska tecken är det helt felaktigt att använda dem i e-postadresser. Så svaret på frågan om man ska använda åäö i domänens namn är att det beror på. Det är acceptabelt om du bara vill använda den för WEBBADRESSEN. Om du å andra sidan tänker använda domänen för e-post också, bör du också registrera den jämförbara domänen utan prickar och använda den för det ändamålet.

Köpa ett domännamn

Min rekommendation är att välja ”rätt” webbserver och köpa domänen där; Jag tror att det är lättare att ha allt på en plats. De kostar normalt cirka 150 kronor per år. För ungefär 500 kronor per år har jag ett svenskt hotell med domän och allt. Flera webbhotell ger ett gratis domännamn för det första året, vilket är något att tänka på.

Se denna post om webbhotell…

Så lycka till i din sökning efter ett trevligt domännamn!