Den senaste tiden har spelvärlden fått svälja en del osöta karameller. Inte nog med att konsolerna blev betydligt dyrare och inte alls så tillgängliga som spelcommunity hade hoppats på. Nu är även själva spelen betydligt dyrare, och det framförallt för de som förbokar eller köper sina spel när dessa lanseras.


Situationen är naturligtvis varken svart eller vit och det finns relevanta argument både för och mot de rejält ökande priser. Den mest självklara anledningen till högre prislappar är naturligtvis den nya tekniken, som är allt mer avancerad och som resultat av detta – betydligt dyrare. Budgetar för de nya AAA spel är naturligtvis rejäla och dessa måste betalas.

En annan anledning till varför tillverkarna nu vågar ge sig in på den tämligen outforskade vägen är på grund av efterfrågan, som är enorm just nu. De nya konsolerna har varit så eftertraktade att de tog slut direkt vid lansering och läget är inte så jättemycket bättre i nuläget heller – trots att det redan gått ett år sedan PlayStation 5 och Xbox Series X lanserats. Xbox Series S verkar inte ha gått samma öde till möttes och konsolen är tillgänglig – men den här versionen av den nya Xboxen har också lägre prestanda, utrymme, och så vidare.

Låt oss nu för fullt övergå till spel igen och till de senaste händelserna. Det nya spelet Forspoken, vars utgivare är kända företaget Square Enix, presenterades i en ny trailer på Game Awards som hölls under förra veckan. Det kontroversiella i samband med detta är att vi vet prislappen för det nya spelet – och den är inte alls så tilltalande som många hoppats på.

Pris på runt 80 Euro för PC versionen känns, särskilt med tanke på att för inte så länge sedan så kostade de allra största och högst eftertrakade spel runt 60 Euro. I USA är det inte lika illa, priset för den kommade titeln som kommer ut 24:e maj under kommande året ligger där på 70 USD – så det är inte lika kraftig ökning för de amerikanska spelarna.

På svensk PS store kostar förbokning av spelet just nu 849 kr och det samma gäller för Xbox. Digital Deluxe Edition kommer att säljas för enorma 1 099 kr. Vad för utgång och påverkan detta får på spelamarknad som sådan kan vi enbart spekulera om för tillfället, men att spelarna världen över inte alls är nöjda med den kraftiga prisökningen är redan nu ett faktum. Ett faktum som speltillverkarna oundvikligt kommer få förhålla sig till, förr eller senare.