(bild från Pixabay.com)

 

1. Konvertera till PDF med webbläsarens utskriftssida.

Du kan spara en webbsida som PDF i vissa webbläsare. Du behöver bara följa några av de steg som vanligtvis krävs för att skriva ut det du ser på skärmen. Det finns många metoder för att fånga eller skriva ut det du ser på din skärm. Print screen är ett ord som för länge sedan har förlorat sin ursprungliga betydelse. Idag innebär det att ta en skärmdump flera steg. I kombination med genvägar och mjukvara har du ett kraftfullt 2000-talsinstrument till ditt förfogande.

Om du använder Google Chrome öppnar du webbplatsen du vill konvertera.Välj sedan menyn. Det visas som tre horisontella linjer uppe till höger i webbläsarfönstret.

Välj sedan Skriv ut från rullgardinsmenyn. Detta förvandlar skärmen till en utskriftsdialogruta. Leta reda på destinationsområdet under den blå utskriftsknappen och alternativet destination. Det är troligen för närvarande konfigurerat att skicka dokumentet till en ansluten skrivare.

I avsnittet Destination klickar du på knappen Ändra. Sedan ser du en lista med alternativ. Leta efter alternativet Spara som PDF, klart!

 

På en Mac är alternativen lite annorlunda.

Klicka på alternativet Skriv ut från webbläsarens filmeny.

När den öppnas, leta efter inställningarna Sidor och layout nära mitten av rutan. Ännu viktigare, märk rullgardinsmenyn PDF längst ned till vänster i rutan som visas när du klickar på alternativet Skriv ut med hjälp av system .

Alternativet Spara som PDF är det enklaste valet. Du kan också välja Öppna i Förhandsgranskning . Det här alternativet låter dig se till att allt ser rätt ut när det gäller den sparade filen. När du har verifierat, spara PDF-filen.

 

2. Prova onlineverktyg, appar och webbläsarutvidgningar

Du kanske vill ha tredjepartslösningar utöver de alternativ som är inbyggda i dina enheter. Här kommer jag med några onlinemöjligheter. De kräver inga nedladdningar.

1: web2pdf converter

2: converter app

3: Tipard

 

Dessa tre har jag goda erfarenheter av och dem kan du använda för detta ändamål gratis.

Sedan finns förstås betalverktyg som ex, Adobe Acrobat

 

Hoppas dessa tips hjälper dig och läs gärna denna post om fler tips&tricks om allt mellan himmel och jord!