Subscribe Now

Trending News

Genom att använda vår webbsida godkänner du våra cookies.

StockholmsTelegrafen

Nyfiken på Telegraferna i Stockholmsområdet?

Jag som sitter vid det klokt ihopblandade alfabetet (tangentbordet) heter Mattias Wåhlin och vill dela med mig av vår story och vision om telegraferna.

Mattias Wåhlin

2004 och relativt nyinflyttad i Stockholm började jag arbeta på en fritidsgård där jag även hjälpte kommunen med att anpassa hemsidor, tryckmaterial och information på olika sätt för att nå ungdomar och föräldrar. I den svängen skulle kommunen även starta upp en ungdomsportal. Jag var säker på att den skulle floppa då ungdomar är kräsna på nätet och önskar attraktiva sidor fyllda med mer än vad fritidsgårdarna erbjuder.

Jag testade därför en egen version och i det arbetet fick jag kontakt med mängder av företag som önskade hjälp med marknadsföring och hemsidor och det föddes här en dröm om en egen informationskanal. Jag mindes även känslan från när jag var liten och en lokalreporter i Vadstena frågade vilket som var mitt favoritgodis och tog en bild. Veckan efter var lilla jag med i tidningen.

Nu föddes en idé från den tidens känsla, ungdomsportalen jag nu testade ett år, pr arbetet jag gjort och utvecklingen av dagens sociala medier som alla grottar ned sig i.

Kenneth Andersson

Samtidigt norr om Stockholm fanns Kenneth Andersson med drömmen om en sann lokalmedia. Vi kände på den här tiden inte till varandra. Kenneth hade drömmen om en lokalmedia som ligger närmare medborgarna än dagens tidningar, en media som låter medborgarna komma fram med sina tankar och idéer. Kenneth startade upp sin första webbtidning som då hette Nyhetstajm och senare utvecklade han även www.norrotssporten.se och tack vare detta började ödets vägar bygga en korsning där vi skulle mötas.

Tidigt sommaren 2015 fick jag nys om att det i Solna fanns en man som startade en lokaltidning på nätet och att han behövde en redaktör så jag kontaktade honom och fick den äran. Tidningen var nystartad och sökte  skribenter för att komma igång ordentligt. En av de sökande till redaktionen var just Kenneth och nu korsades våra vägar.

Det visade sig inom kort att ägaren av tidningen var en ordentlig visselblåsare. Ingen i redaktionen fick betalt trotts åtskilliga löften och med hjälp av Google kunde vi snart finna att han hade mängder av konkurser och inom kort skulle upp i rätten igen.

Eftersom jag hade fått god kontakt med alla i redaktionen under tiden så föreslog jag att vi alla skulle hoppa av och starta upp något eget och ta med oss godbitarna, blanda ihop alla dessa och det var flera som hängde med på tåget och däribland Kenneth. Kenneth och jag hade hela tiden haft väldigt liknande idéer, samma drivkraft och förkärlek till en webbtidning som ligger närmare medborgarna, våra visioner blev verkligen en gemensam vision.

Kanske var det tur i oturen men de flesta i gruppen skapat en egen drömbild när vi enades om att hoppa av och starta något eget och det visade sig att gruppen plötsligt drog helt åt olika håll och de flesta hade det klassiska tjäna pengar som sin största drivkraft. Det här gjorde att vi splittrades och alla återgick till sina vardagsliv. Kenneths vardag var i det här laget att bedriva Norrortssporten vidare och utveckla. Jag själv fortsatte med att frilansa in och ut ur projekt. Tiden gick och gick på olika håll men med fortsatt sporadisk kontakt.

Sent 2020 och planeringen om jul och nyår var i full gång när jag en kväll såg på nätet att Kenneth sökte någon att utöka Norrortssporten med och jag kände att jag det kanske var dags att träffas och se vad som händer, när det handlar om sport kan jag ingenting men vi har ändå någonting gemensamt, en vision och en drivkraft.

Så ett snabbt bokat möte och genast satt vi på Norrortssportens kontor i Täby och planerade på vår gemensamma idé igen och den här gången med möjligheten att utveckla den från grunden och bara vi två.

Vi valde att inrikta oss på Stockholms norra del eftersom här fanns Norrortssporten och vi samlade in skribenter som drivs av att skriva i första hand.

Uppbyggnaden tog genast fart med allt från plattform, affärsidé och olika avtal till intressanta artiklar.

Vi la ut www.norrortstelegrafen.se till offentligheten den 22 mars 2021 och höll den uppdaterad med lokala nyheter från Stockholms norra region och drygade ut med sådant vi tror att “vanligt” folk finner intressant och nog blev detta intressant och kommentarerna av att det här var efterlängtat strömmade in och 11.000 läsare var första månaden ett uppskattat resultat. Samtidigt var det många läsare från Stockholm och Söderort som önskade att vi gjorde samma sak i deras regioner.

Sedan dess har vi utvecklat en egen modell på hur vi lyckas nå invånarna i Stockholmsregionen med lokala nyheter och intressanta texter hela vägen ned på lokal nivå där vi kan interagera personligen med orternas medborgare.

Vårt första aprilskämt i Stockholmstelegrafen Kungahuset hjälper till att lösa bostadsbristen i Stockholm

www.norrortstelegrafen.se Nyheter från Stockholms norra delar
www.stockholmstelegrafen.se Nyheter från Stockholms innerstad med omnejd
www.soderortstelegrafen.se Nyheter från Stockholms södra delar.

Tillsammans är vi en närvarande lokalmedia med nyheter och ett brett utbud som ger läslust. Vi bevakar och informerar om det som händer i ditt närområde.

Telegraferna är helt oberoende politiskt och religiöst. och vi utlovar källskydd och anonymitet.

Tips, insändare eller annan kontakt
mattias@stockholmstelegrafen.se eller liza.sjodin@stockholmstelegrafen.se