(bild från Pixabay,com)

 

Letar du efter en steg-för-steg-handledning om hur du upprättar en blogg?

Steg-för-steg-instruktionerna på den här sidan visar hur du upprättar en blogg på 20 minuter med endast grundläggande datorförmågor. Att följa den här guiden kommer att resultera i en fantastisk blogg som du kan dela med resten av världen. Detta är en nybörjarguide.

Är du redo att börja?

Jan-Erik Lindblom heter jag, och ska visa dig hur du börjar blogga just nu. Jag har skapat bloggar och webbplatser sedan 2015. Jag har lanserat flera egna bloggar och hjälpt många andra att göra detsamma. Jag inser hur skrämmande det kan vara att starta en blogg. Denna fria nybörjarhandledning kommer att lära dig allt du behöver veta om bloggning. Jag är inte rädd för att erkänna att när jag först började lära mig att skapa en blogg gjorde jag många misstag. Denna guide skapades för att hjälpa en komplett nybörjare att lära sig att blogga snabbt och enkelt. Så, hur kommer du igång med att blogga?

Så här startar du en blogg i fyra steg

1: Bestäm ett bloggnamn. Välj ett namn på din blogg som är beskrivande.

2: Starta din blogg. Skapa en blogg genom ditt webbhotell..

3: Gör din blogg unik. Välj en gratis bloggmall och gör ändringar i den.

4: Skriv ditt första blogginlägg och publicera den. Låt världen veta vad du tycker. Det här är den spännande delen!

Är det en bra idé att starta en blogg?

En av de vanligaste missförstånden om att starta en blogg är att du måste vara en fantastisk författare. Motsatsen kunde inte vara längre ifrån sanningen. Människor läser bloggar för att få en personlig syn på ämnen, så de flesta bloggare skriver i en avslappnad, konservativ ton.

Många framgångsrika bloggare  skriver om olika ämnen på samma webbplats på grund av formatet.

Steg 1: Välj ett namn på din blogg.

Hur man väljer ett bloggnamn och ämne

Om du inte redan har ett namn i åtanke är det första steget att besluta om ett blogginlägg.

Det finns några strategier för att komma med ett utmärkt blogginlägg om du inte vet vad du ska skriva om:

  • Upplevelser under livet. Alla har fått olika erfarenheter från sitt liv Att dela denna kunskap med andra i liknande situationer kan vara mycket fördelaktigt. Det kan vara allt från förluster till glädjeämnen i ditt liv!
  • Personlig blogg. En personlig blogg är helt dedikerad till dig. Detta kommer att täcka ett brett spektrum av ämnen, från dagliga aktiviteter till slumpmässiga tankar och funderingar. Detta är en fantastisk metod för att dela dina åsikter med resten av världen utan att behöva begränsa dig till ett enda ämne.
  • Hobbyer och passioner. Hobbyer eller andra aktiviteter där du är entusiastisk är ett bra ställe att börja på. Klassiska exempel är matlagning, resor, mode, friidrott och bilar. Men eftersom din publik är bokstavligen alla som har tillgång till internet kan även bloggar om ovanliga hobbyer vara populära.

När du väl har bestämt dig för ett ämne måste du välja ett domännamn.

Ett bra domännamn bör vara beskrivande så att läsarna kan avgöra vad din webbplats handlar om bara genom att titta på den.

Om du ska skriva om ett visst ämne, vill du inkludera det i ditt domännamn på något sätt. Men försök att inte bli för fokuserad på ett enda ord. En matlagningsblogg behöver till exempel inte innehålla termen ”matlagning”. Fraserna ”mat”, ”recept” och ”måltider” skulle vidare indikera att din webbplats fokuserar på matlagning.

Om din blogg kommer att handla om dig rekommenderar jag att du väljer ditt namn eller en variant av det om du planerar att utveckla en personlig blogg där du kommer att täcka en mängd olika teman.

Steg 2: Lägg ut din blogg på internet.

Nu när du har bestämt dig för ett namn på din blogg är det dags att få det online. Detta kan verka svårt eller komplicerat, men instruktionerna nedan kommer att vägleda dig genom processen och göra det enkelt.

Du behöver två saker för att få igång din blogg: webbhotell (även känt som webbhosting, bloggvärd) och bloggprogramvara ( ex WordPress )  Den goda nyheten är att dessa vanligtvis säljs som ihop.

En bloggvärd är ett företag som lagrar alla dina bloggs filer och gör dem tillgängliga för användare när de skriver in din bloggs namn. För att ha en blogg behöver du en bloggvärd.

Du behöver också programvara för att skapa din blogg. I den här handledningen visar jag dig hur du skapar en blogg med WordPress-bloggprogramvaran, som är den mest populära, anpassningsbara och användarvänliga.

När det gäller webbhotell finns det flera att välja på, jag har skrivit om några i denna blogg tidigare och jag kommer inte att rekommendera någon speciell, du kan läsa mer om det i bloggen här och jag har några reklam annonser med bra alternativ som du kan kika på. ( se längst ner). men nu fortsätter vi.

När du valt ett webbhotell och ditt paket som skall innehålla One click , där kan man enkelt med ett klick installera WordPress. Då skall du skaffa ett domännamn och det brukar de flesta erbjuda, det är det enklaste sättet. Sedan installera du WordPress, alla webbhotell som jag vet om har instruktioner om hur man gör, med one click är det enkelt, supporten kan ibland även hjälpa till.

Steg 3: Anpassa din blogg

Här är en video som går igenom starten, jag har inget att göra med den som gjort videon och han går igenom detta i WordPress egna redigeringsverktyg som följer med, det finns andra verktyg så som Elementor utan det är grundinnehållet som är det viktigaste, när det gäller vilken värd du skall välja så se mina andra bloggartiklar om det.

När du installerat WordPress får du leka runt lite och bekanta dig med WordPress innan du lägger ut dina texter och du kan även gå med i ex Facebookgrupper för WordPress, där kan du få en massa bra tips och hjälp .

Ändra utseendet på din blogg

Du skickas till WordPress-instrumentpanelen efter att du har loggat in. Du kan göra eventuella ändringar i din blogg här.

Alla har olika visioner för hur deras blogg ska se ut. En av de bästa sakerna med WordPress är att du helt kan ändra utseendet på din webbplats med bara några få klick.

Blogglayouter kallas ”teman” i WordPress. Vad är definitionen av ett bloggtema? Teman ansvarar för din WordPress-bloggs övergripande design. För att ändra ditt tema, gå till vänster meny och välj knappen ”Utseende”.

Flera gratis WordPress-teman, som Twenty Twenty, Twenty Seventeen, Twenty Sixteen och andra, är redan installerade på din blogg. Dessa är attraktiva, väldesignade teman som kan användas för nästan alla typer av bloggar. Många av världens mest kända bloggare använder ett av dessa teman.

Om du inte gillar något av de förinstallerade teman finns det många gratis WordPress-teman att välja mellan. För att installera ett nytt WordPress-tema, gå till menyn till vänster och välj ”Utseende” och sedan ”Lägg till nytt tema”.

Läs mer här om några WordPress mallar du kan använda…

How to install a new theme
Egen bild

Gränssnittet för WordPress-temasökning ser ut så här. Det finns tusentals olika teman att välja mellan. Helt enkelt genom att aktivera ett nytt WordPress-tema kan du när som helst ändra hela ditt utseende. För att välja ett tema som du gillar, gå till sidan ”Populär” och börja surfa. Klicka på den blå ”Installera” -knappen när du upptäcker en du gillar.

För att aktivera temat på din blogg, klicka på ”Aktivera” när det har installerats. Besök din blogg för att se hur ditt nya tema ser ut !

Steg 4: Hur man skriver och skickar ett nytt blogginlägg

Det är dags att börja blogga nu när din blogg är igång! Låt oss komma igång med att skapa ditt första innehåll.

Gå till menyn till vänster och välj inlägg.

Write your first blog post
Egen bild

Det finns redan ett inlägg där, som du kan se. Vi behöver inte den här artikeln, som kommer som standard med varje ny WordPress-blogg. För att radera det, gå till inläggets botten och välj ”Papperskorgen”.

För att skriva ett nytt inlägg, välj inlägg>>nytt inlägg

add a new post to your blog
Egen bild

Du har kommit till postredigeraren. Skriv inläggets titel i den övre rutan och börja skriva i området nedan.

Om du vill inkludera ett foto i ditt inlägg, klicka på ikonen ”Lägg till bild” och sedan ”Ladda upp” för att ladda upp en fil från din dator. På nästa skärm kan du ändra bildens storlek. När du är klar klickar du på ”Infoga i inlägg” för att infoga bilden.

 

Ja detta var starten, sedan kommer det till flera andra steg som ex marknadsföring av din blogg, men med detta kommer du igång och om du inte vill anlita någon som hjälper dig så kan jag rekommendera att du går ut på YouTube, där finns en uppsjö av instruktionsfilmer att ta del av.

Så lycka till med ditt projekt och vill du ha hjälp så har jag en liten webbyrå som kan hjälpa till med det du önskar.

Besök gärna min blogg här..och läs om mycket annat!