KALLA FALL Det var en kall kväll den 21 December 2002 när en hundägare hittade ett spädbarn invirat i ett örngott i en upplyst gångtunnel i Brunna, Upplands Bro kommun.

Rättsläkare kunde konstatera att flickebarnet inte kunde ha legat där särskilt länge på grund av hennes temperatur och vikt.

Obduktionen kunde även konstatera att dödsorsaken var kvävning. Men varför eller hur mordet har gått till kan endast den eller dem som mördat flickan svara på.

Sannolikt har mordet begåtts på en annan plats än där flickebarnet hittades och utredarnas slutsats är att man velat att hon skulle hittas. Men anledningen till varför hon lagts just där vet man inte.

Ett ungt irländskt par hade varit i Sverige och jobbat när kvinnan varit gravid, men hon hade inte med sig något barn när hon tog färjan hem till Irland. Sommaren 2003 återvände kvinnan till Sverige och polisen fick tillfälle att topsa henne. Resultatet visade däremot att kvinnan som lämnat DNA inte var mamman. Efter det slutade utredarna gå efter det irländska spåret.

I Januari 2007 ringde en okänd kvinna med en stark finsk brytning till kommunikationscentralen i Stockholm, men hon lämnade varken namn eller adress och samtalet kom från ett skyddat nummer. I samtalet påstod kvinnan att hon är flickebarnets mamma, att endast pappan var närvarande när hon födde barnet och att fadern tog ifrån henne barnet direkt efteråt.

Flickebarnet är oidentifierad och mordet är ouppklarat. Om du har information som du inte lämnat förut kontakta polisen på 11414 och be att få prata med polisens kontaktcenter om kalla fall i polisregion Stockholm, eller maila till kallafall.stockholm@polisen.se

Bild: Montage. Google map/aftonbladet 2011