SOLNA Räkna med ovanligt mycket folk, runt 45 000 personer, när Friends Arena är platsen för årets kanske mest spännande och inte minst heta derby mellan AIK och Djurgården.

Matchen börjar redan klockan 15, alltså mitt på eftermiddagen. Men flera timmar före avspark lär delar av innerstan att präglas av svart-gula och blå-gul-röda plagg och halsdukar av olika slag. Tillsammans med hejaramsor blir till och med ointresserade av stockholmsfotbollen medvetna om att något stort är i görningen.

För i fotbollskretsar är det matchen med stort M. Senast lagen möttes vann solnaiterna med klara 4-1, så nu är det ett rejält taggat motstånd som står på andra sidan planhalvan, i en match helt utan restriktioner.

Polisen skrev redan i går, lördag, att extra många människor kommer att åka kollektivt eller på andra sätt ta sig till och från arenan. Det rör sig framförallt om området från Vasastan till Arenastaden. Även vissa restauranger på Kungsholmen lär nog känna av bruset när nyktra eller onyktra supportrar drar vidare mot Solna.

Polisen garderar sig inför den första matchen för AIK utan publikrestriktioner. Runt 44 000-45 000, kanske mer än så, väntas inta nationalarenan inför det heta derbyt. Drönare och annan avancerad kamerautrustning sätts in för att få en så bra koll på strömmen av människor till arenan, under och inte minst efter matchen. Polisen skriver också att man arbetar tillsammans med arrangören och värnar om en positiv stämning för att gemensamt skapa goda förutsättningar för ett tryggt och säkert evenemang. Hur tryggt och säkert det kommer att bli med så mycket folk som hejar på två helt olika lag återstår väl att se. Ofta behövs inte mycket för att olika grupper av supportrar och huliganer tänder snett och visar vad deras muskler går för.

Men klart är redan nu att skattebetalarna får stå för en saftig räkning när man summerat vad derbyt verkligen kostade.