STOCKHOLM Kritiken har växt mot Region Stockholm. Anledning – flera tusen obokade vaccinationstider fanns under onsdagen. Kritiken delade dock inte vaccinsamordnaren Magnus Thyberg. Nu har man gjort en totalomvändning och öppnar upp för att 70-plusare kan boka via appen ”Alltid Öppet”.
Jag delar inte bilden av att vi misslyckats, sa han till Aftonbladet på onsdagskvällen.

Vaccinationen har blivit en följetong i Region Stockholm. Kritiken har växt och många har kallat det för ett misslyckade, då det funnits tusentals obokade tider.
– Jag delar inte bilden av att vi misslyckats, sa Magnus Thyberg, vaccinationsamordnare till Aftonbladet på onsdagskvällen

Samma dag, onsdag, gick man ut med en uppmaning till invånarna att boka in sig på appen ”alltid öppet”

På torsdagen, mindre än 24 timmar efter att man uppmanat invånare mellan 75-79 år att boka tid i media, kom en helomvändning och Region Stockholm gick ut med ett pressmeddelande på sin officiella hemsida att 70-plusare kunde också boka tider.
– Det har gått snabbt framåt med vaccinationerna för gruppen som är mellan 75 och 79 år och redan nu är mer än hälften av den gruppen vaccinerad. Därför går vi nu successivt vidare och öppnar upp bokningen på länets fyra vaccinationsmottagningar för nästa grupp, alltså de som är födda 1951 eller tidigare, säger Magnus Thyberg i pressmeddelandet.

Gått snabb framåt

Och en av förklaringarna som Magnus Thyberg till att man nu öppnar upp för just 70-plusare ska vara att det gått snabbt framåt med vaccinationen av 75-79-åringar.
– Redan nu är mer än hälften av den gruppen vaccinerad och därför går vi nu vidare och öppnar upp bokningen för nästa grupp, de som är födda 1951 eller tidigare.

Aftonbladet.se ställde också frågan om varför inte 70+ kunde boka tider tidigare då det fanns så många som inte var bokade.
– Bilden av hur vi arbetar är att vi fortfarande tycker det är väldigt viktigt att den här åldersgruppen, som är äldre än 75 år, ska få en bra möjlighet att vaccineras, svarade Thyberg och fortsatte sitt svar.
– Fortfarande är vårdcentralerna den största vaccinatören bland både 75+ och 70+, det är vår bas. Men då vi nu ser att det är många som redan har vaccinerats så gjorde vi bedömningen att vi nu behöver tillföra en ny grupp för att kunna hålla uppe takten.

De fyra vaccinationsmottagningarna finns i –  Älvsjö, Solna, Täby och Stockholms innerstad.

FOTO: Pixabay.com