Det som är barnsligt gott blir godare när de görs tillsammans med barn. 

Foton: Helene Du Rietz

Ingredienser

  • 150 g osaltat smör, mjukt
  • 150 g (ca 1 3/4dl) strösocker
  • 150 g (ca 2 1/2 dl) vetemjöl med tillsatt bakpulver (“extra fint vetemjöl”)
  • 3 ägg, vispade
  • 1/2 tsk vaniljextrakt 

Glasyr och dekor

  • 225 g (ca 3 3/4 dl) florsocker, siktat
  • 2-3 msk hett vatten
  • 3 sorters karamellfärg
  • ätbara kanderade blommor, strössel eller godis

Redskap

  • 2 muffinsplåtar med 12 hål vardera
  • 20 pappersformar
  • 5 bunkar
  • träsked
  • 2 metallskedar
  • sikt
  • kniv

Cupcakes

Sätt ugnen på 175 grader. Placera 20 pappersformar i 2 muffinsplåtar. 

Blanda smör, socker, mjöl, ägg och vaniljextrakt i en bunke och rör kraftigt tills smeten blir krämig.

Fördela smeten i muffinsformarna och grädda i 15 minuter, tills kakorna fått fin färg och precis stelnat. Låt dem svalna i formarna i 5 minuter och flytta sedan över dem till ett galler där de får kallna.

Skär bort spetsiga toppar på muffinsen så de får en platt yta, då sitter glasyren bättre och det blir enklare att dekorera.

Lägg florsocker i en stor skål och rör ner några droppar vatten i taget, tills du får en slät, tjock glasyr.

Fördela glasyren i 3 olika skålar och tillsätt några droppar karamellfärg i varje. Lägg glasyren på muffinsen och toppa med dekorationer. Låt stelna.