De flesta unga idrottare blir aldrig morgondagens Mats Sundin eller Zlatan Ibrahimovic. De kommer inte tjäna en enda miljon på sitt idrottande, men sport handlar ju om mycket mer än pengar. Hälsa, kamratskap och minnen för livet t ex. Och den fantastiska känslan av att vinna eller bara att ta ut sig maximalt och veta att man gjorde allt som stod i ens makt, oavsett på vilken nivå det gäller, OS eller S:t Ericscupen.

Men allt kostar pengar. Att inkomsterna uteblir betyder inte att utgifterna gör det. Oavsett om utövandet kräver klubba eller racket behövs kläder, skridskor eller andra skor, skyddsutrustning, bollar osv. Och det bara för att utöva sporten! Sedan tillkommer resor till matcher och träningar, cupresor till andra delar av landet och kanske ett träningsläger, med mängder av kringkostnader hur väl man än planerat resan.

Det finns bidrag att söka för klubbar och föreningar, både från idrottsförbund, stiftelser, stat och kommun, men resurserna är inte oändliga någonstans och det är många lag och ungdomar som behöver stöd, så det är ingen dum idé att ta saken i egna händer. Flera företag jobbar med att erbjuda billiga träningsläger och idrottsresor. Andra arbetar med finansieringen.

DelikatessKungen heter ett företag som samarbetar med både skolklasser och idrottsföreningar som behöver pengar till resor och utflykter. Företaget tillhandahåller delikatesser, ungdomarna säljer dem på sin egen hemort, till privatpersoner eller lokala företag. Varorna det gäller är lättsålda delikatesser som inte går att köpa i butik. Det är t ex lufttorkad salami, handgjorda praliner, ekologisk olivolja och balsamvinäger. Samtliga med en god historia, från familjeföretag och andra anrika producenter som arbetat med delikatesser av högsta kvalitet under lång tid, ibland flera hundra år. Många idrottsklubbar betalar hela träningsläger och cupresor genom denna försäljning.

Själva försäljningsprocessen är okomplicerad. Först tar grupperna upp beställningar. Försäljningen är helt provisionsbaserad, så man bestämmer själv hur mycket tid man ska lägga på jobbet och därigenom också hur mycket pengar man ska få. Till sin hjälp har man DelikatessKungens tryckta försäljningsmaterial och en app som håller reda på vem som har köpt vad. När man känner sig nöjd med försäljningen skickas varorna ut till gruppens kontaktperson. Därefter ska de levereras till kunderna och i samband med det tar man betalt. Sedan skickar man pengarna till DelikatessKungen, men behåller sin andel.

När allt är klart återstår bara att planera den perfekta idrottsresan, vare sig den går till Mjölby eller Madrid.

FOTO: Pixabay.com