Fotboll ska vara till för alla – oavsett nivån. Ett motto som tränaren Christer Alsiö använde på ett mycket kreativt sätt. När flertalet barn valde att sluta med fotbollen på grund av press och stress, som idrotten kan föra med sig, valde Christer att starta ett lag för dessa. Målsättning? Att ha roligt och få fortsätta med sporten man älskar.


Vissa barn hade i föreringen Värmdö IF svårt att hänga med sina övriga kamrater. För dessa var pressen av att behöva prestera och mäta sig med sina jämnåriga en jobbig uppgift, och flertalet barn tänkte därmed lägga av med fotboll helt.

Varför sluta med något som i grunden är roligt? Jo, för vissa är inte konkurrensen och pressen som idrottandet ofta för med sig något som uppfattas som roligt. Detta leder till att om det inte finns andra alternativ att välja bland, så lägger barnen helt enkelt av med idrott och kanske aldrig återvänder. Därför är Christers satsning något som verkligen borde belysas, för det är ett praktexempel på hur idrottsvärlden borde göra för att se till att så många som möjligt fortsätter idrotta.

Tränaren Christer Alsiö löste det på sitt sätt. Han startade helt enkelt ett helt nytt lag – ett veteranlag för de som är mellan 10-12 år. Det finns dock regler som ska följas – ”Vi ska ha kul och vi ska inte svära” sammanfattar regelverket den tolvårige Anton Lindros.

Hur gick det hela till? Christer frågade föreningen huruvida det var okej att starta en egen träningsgrupp. Han fick en lista på de som hade lagt av med fotbollen och skickade därefter ut mail för att se om det fanns ett intresse gällande hans nya lag.

Intresset blev stor och numera är det runt 35 barn som har återvänd till fotbollen och återigen hittat glädjen i att få spela – utan att behöva oroa sig för huruvida de platsar eller inte. Nu har Christers storhjärtade insats dessutom uppmärksammats i hela Sverige. Det under måndagskvällens Idrottsgala, när Christer tilldelades Fair-Play priset för sitt uppskattade arbete med det nya laget.