STOCKHOLM Så var den i gång, den 42:a upplagan av maran, Stockholm Marathon. Ovanligt många hejade på elitlöparna och alla motionärer i övrigt när de dryga fyra milen skulle avverkas. 

Det märktes att energin var på topp hos de flesta löpare som nu äntligen fick springa ut på innerstans gator. Förra året ställdes motionsloppet in till följd av pandemin och den nu pågående maran är det första stora motionsloppet i Sverige utan coronarestriktioner. Det var ju bara någon vecka sedan som regeringen meddelade att restriktionerna kring allmänna sammankomster tas bort. Och nu hade löpare från 93 länder anmält sig. Sista tiden att gå i mål är klockan 17:40.

Glädjen över att loppet nu kunde gå märktes också bland publiken. På Kungsholmen blev det riktigt trångt här och var när först elitlöparna dök upp och applåderades och sedan övriga motionärer. Många var de deltagare som fick ny energi när bekanta jublade över deras framfart. När också vädret var närmast idealiskt för denna form av fysisk utmaning så var det många som orkade desto mer. Och det behövdes när 42 195 meter skulle springas på mestadels asfalt, från starten på Östermalm till målgången på Stockholms stadion.

När detta skrivs vid lunchtid har säkert de första elitlöparna redan tagit sig i mål medan många andra kämpar frenetiskt för att få både knopp och kropp att hänga med utmed den krävande banan. Flera kommer säkert att bryta på grund av att kroppen inte riktigt orkar med ansträngningen och andra varierar med snabb gång för att inte tvingas ge upp. Löftet om att komma runt och ta sig över mållinjen fick inte svikas, resonerade nog ett antal genomtrötta motionärer.