Nu kommer den tiden på året då sommardäcken ska plockas fram och granskas. ”Dem duger nog en säsong till” kommer många av oss tänka, men hur är det egentligen? Vad är det för regler som gäller kring sommardäcken? Hur vet vi om förra årets sommardäck fortfarande är funktionsdugliga? Detta och mycket mer finner du svar på här!


Visste du att körning med icke godkända däck, kan kosta dig 1200 kr vid en poliskontroll? Detta för att du riskerar både ditt eget, och dina medtrafikanters liv. 

Foto: Emma Broberg Redigering: Nora Georigeva

Nyinköpta sommardäck har ca 7–8 mm mönsterdjup. Lagliga gränsen för mönsterdjupet på sommardäck är 1,6 mm, men rekommendationen är att hålla sig runt 3 mm. På en fuktig vägbana får en bil med 3 mm mönsterdjup tillräckligt med friktion. Med 1,6 mm ökar risken markant för vattenplaning och dåligt väggrepp när det är dåligt väglag.

Skillnaden mellan ett sommardäck och ett vinterdäck är att sommardäck är gjorda av en gummiblandning som är till för temperaturer över 5 °. Ett sommardäck klarar inte temperaturer under 5° då det gör att gummit hårdnar. Ett hårt gummi leder till att däcken inte får samma kontakt med vägbanan och därför blir det svårare att hålla sig kvar på vägen.

Däckets mönsterdjup mäts med en särskild mätsticka på det mest slitna stället i huvudmönstret som är de mittersta tre fjärdedelarna av slitbanan. – Se bild

Bild: Emma Broberg Redigering: Nora Georigeva

Om du kör med dubbar på däcken, ska dessa bytas senast 15 april. Den 16 april är de förbjudna att använda. Odubbade däck är okej att fortsätta köra med, även om det inte rekommenderas då bromssträckan blir längre och bilen drar mer bränsle! 

Tänk på miljön och plånboken!

Tips om du funderar på att byta däck själv:

*Vissa modeller måste låsas i bildatorn vid lyft. Kolla upp vad som gäller för din bil för att slippa dyra och onödiga olyckor.

*Blanda inte ihop bultarna. Om din ena uppsättning har radius bultar och den andra uppsättningen 60 graders bultar så blanda inte ihop dom. De är olika av en anledning!

*Undvik personskador. Se till att bilen står stadigt på pallbockarna när du lyft med domkraften. Detta för att förhindra att den glider av när du står där och byter.

Fördelar med verkstad:

*Det går fortare.

*Du behöver inte anstränga dig fysiskt.

*Verkstaden står för ev. skador på din bil om en olycka skulle ske.

Källor:

Försäkrat.se https://xn--frskrat-7wa3n.se/sommardack-datum-lagar/
Transportstyrelsen.se https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/Fordonsregler/dack/Monsterdjup-alder/
https://korkortonline.se/fakta/boter/

Front bild: Photo by Robert Laursoo on Unsplash

https://korkortonline.se/fakta/boter/