HÄLSA OCH LIVSSTIL: Väldigt många ungdomar och studenter har besvär som ängslan, oro eller ångest, enligt Statistiska centalbyrån år efter år. I många fall är orsakerna relaterade till stress. Nu börjar även studentårets mest pressade period, i och med studiernas slutspurt. I år precis som förra året ligger pandemin över oss och förvärrar.

Vi tipsar om hur du pluggar bäst utan att stressa ihjäl dig, det kanske lättar upp något.

Börja i god tid

Lägg upp ditt plugg. Planera bördan. Hur ska du gå till väga?
Börja planera tidigt och lär dig planera översiktligt så att du inte står där sista veckan med allt ditt plugg kvar och en stressmätare som går i taket.

Tänk på mängden
Fundera över om mängden plugg är realistisk i förhållande till den tid du har.
Försök tänka på att lägga upp dina studier så att de inte krockar med andra uppgifter du kan tänkas ha i skolan. Har du en deadline på en rapport som ska in om två dagar? Då kan det vara en dum idé att inte lägga alla dina studier inför sista provet på de dagarna.

Prioritera
Var strategisk i dina studier. Välj vad som är viktigt att läsa in och tänk på vad som kan hamna längre ner på din prioritetslista. Försök att ha det viktigaste först och skala bort det som är av lägre vikt.
Skriv exempelvis en prioritetslista så att du har tydligt för dig vad du bör läsa in först.

Skriv läsdagbok
Tycker du att det är svårt att få översikt över dina studier? Testa att skriva läsdagbok. Här kan du skriva in vad du ska läsa när och sedan kontrollera under studiedagen att allt blir gjort. Vad läste du och vad behöver du läsa om igen? Dessutom påminns du om att det är minst lika viktigt att klämma in ordentliga lunch- och fikapauser så att du lättare undviker att skjuta upp saker till sista stund.

Lugn
Se till att du får plugga i lugn och ro utan utomstående störande moment. Se till att du har det du behöver så du inte behöver gå ifrån och avbryta dina studiestunder

Lugna ner dig
Glöm inte bort att försöka koppla av. Prova olika sätt att lugna ner dig. Ta en promenad, fika med en kompis eller träna avslappning eller mindfullness. Gör det gärna i god tid så du också kan lugna ner dig under provtillfället och anlända till skrivsalen lugn och väl förberedd.

Tänk positivt
Det är vanligt i studiestressen att tankarna springer iväg och du stressar upp. Försök hitta alternativa och mer realistiska sätt att tänka kring dina studier. Om du exempelvis inte lyckas med ditt prov är det mer sannolikt att du bara kan göra om det vid ett senare tillfälle.

Photo by Teslariu Mihai on Unsplash