Än finns det svamp att plocka i skogarna! Här kommer ett gott recept från Gertrude Pederson:
Festlig svampsoppa
0,5 kilo färsk blandad svamp. Alternativt 30 gram torkad svamp.
(Gärna Karl Johan, soppar, trattkantareller etc.)
2 msk smör
4 msk vetemjöl
15 dl vatten
3 buljongtärningar; gärna både grönsaks- och svampbuljong.
1,5 msk tomatpuré
50 gram ädelost
3 del créme frâiche
2 chalottenlökar
1 vitlöksklyfta
Salt, peppar, persilja och eventuellt 1-2 msk citronsaft.
Så här gör du!
Finfördela svampen, löken och vitlöken i mixer eller hacka med kniv. Bryn blandningen i smöret i en gryta. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt vattnet under omrörning. Koka upp och lägg i buljongtärningarna. Smaksätt med tomatpurén och ädelosten. Låt soppan puttra i 15 – 20 minuter. Tag av soppan från spisen och tillsätt créme frâichen. Avsmaka och krydda , salta och peppra och dekorera med hackad persilja före servering!
Helene Du Rietz, sångerska, skribent, fotograf och krönikör.
helene.durietz.com
Fotograf : Amun – Re
Helene Du Rietz
Related posts
Senaste nytt
Kommentarer
- diskho dubbel om Grovt våldsbrott i centrala Stockholm
- Lennart Cordesius om Trot om du vill om parkeringsvakten
- Thomas Friberg om Trot om du vill om parkeringsvakten
- Lena Lindmark om Vårpromenad förbi gamla kvarnar och krogar, kolerakyrkogård och galgbacke.
- Krisrina Hiĺlgren om Vårpromenad förbi gamla kvarnar och krogar, kolerakyrkogård och galgbacke.
Hur kommer det sig att vi gör om samma misstag gång på gång?
Det korta svaret är att det är småbarnshjärnan som tar över. Vår moderna tillvaro har blivit mycket mera komplicerad än vad våra hjärnor egentligen är skapta att hantera. När vi blir stressade söker vi trygghet i invanda beteenden och försvarsmekanismer, och gamla känslor dyker upp. Djupast rotade är förstås de från barndomen.
Plötsligt är sommarplågorna framme
Plötsligt dyker de personliga sommarplågorna upp. De mänskliga sommarplågorna.
Vilken typ är du? Vilken typ avskyr du?
Läs och rösta