Än finns det svamp att plocka i skogarna! Här kommer ett gott recept från Gertrude Pederson:

Eva Teiko i svampskogen. Foto: Amelie Teiko

                    Festlig svampsoppa

0,5 kilo färsk blandad svamp. Alternativt 30 gram torkad svamp.
(Gärna Karl Johan, soppar, trattkantareller etc.)
2 msk smör

4 msk vetemjöl

15 dl vatten

3 buljongtärningar;  gärna både grönsaks- och svampbuljong.

1,5 msk tomatpuré

50 gram ädelost

3 del créme frâiche

2 chalottenlökar

1 vitlöksklyfta

Salt, peppar, persilja och eventuellt 1-2 msk citronsaft.

Så här gör du!

Finfördela svampen, löken och vitlöken i  mixer eller hacka med kniv. Bryn blandningen i smöret i en gryta. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt vattnet under omrörning.  Koka upp och lägg i buljongtärningarna. Smaksätt med tomatpurén och ädelosten. Låt soppan puttra i 15 – 20 minuter. Tag av soppan från spisen och tillsätt créme frâichen. Avsmaka och krydda , salta och peppra och dekorera med hackad persilja före servering!

Gertrude Pederson hittar svamp varje dag i skogarna kring Nykvarn.