På vissa håll i landet har vintern börjat släppa sitt grepp och det är dags att vårstäda i trädgården.
Så njut ljuset och fågelkvittret medan du får en dos av frisk luft och motion i trädgården.

Gör fint på uteplatsen. 

Sopa rent från löv, falna kvistar och annat som gömt sig under snön. gör krukor redo för härliga vårblommor som pensé, påsklilja eller kanske pärlhyacint. 
Damma av utemöblerna. Några kuddar och plädar för att det ser mer ombonat ut och det är trevligt att värma sig när man njuter av våren. 

Gräsmattan behöver piggas upp

Vårens gräsmattor behöver få en omgång. Mossa växer vid lägre temperaturer än själva gräset så med hjälp av en järnkratta kan man kratta lite så gräsrötterna får luft och kraft att växa om mossan. 
Gödsla gräset med hönsgödsel eller annat gräsgödsel, de innehåller alla mycket kväve som gör gräsmattan grön och livskraftig. 

Rabatten

Klipp bort gamla rester, rensa bort ogräs och löv. Förbättra med kogödsel och gödsla med trädgårdsgödsel.

Träd och buskar

Dina buskar och träd kan beskäras under tidig vår innan de börjar knoppas och grönskan kommer. Skadade och vissna grenar kan klippas bort. 
Men buskar som blommar tidigt på säsongen ska däremot klippas efter efter blomningen. 
Så klipp eller såga för att förnya och fräscha upp. Jordförbättra och gödsla. Se till att rensa ogräset nära roten så de får ordentligt med växtkraft. 

Återbruka lite rester

När du rensar i din trädgård och fyller din korg eller skottkärra med gamla löv, kvistar och gamla blommor så är det bra att fördela och lämna lite kvar mellan buskar och blommor, det förmultnar och ger näring och struktur. 
Fördela resten av avfallet innan det läggs på komposten för en snabbare förmultning. 

Bild:  Nagesh Badu *unsplash