NATURRESERVAT/PROMEMADSLINGA Lördagen den 27 mars promenerade min vän och jag runt Rösjön i Sollentuna. Vi parkerade vid badplatsen. En relativt stor parkering som vid sommartid brukar vara smockfull av badande gäster. Parkeringen kostade 10kr i timmen och ägdes av Easy park. Intill parkeringen fanns en camping med stuguthyrning och tältplatser, en stor strand med brygga samt toaletter och en stor fotbollsplan.

Min vän och jag bestämde oss för att gå runt sjön, en slinga på 5,5 km. Vi följde de blå markeringarna och korsade även Roslagsleden. Sträckan var kuperad med blandad terräng. Vissa sträckor var det asfalt, andra sträckor var det skogsstigar med knöliga rötter. Det gällde att se efter var vi satte fötterna. Vi passerade flera ställen vilka var perfekta rastplatser att stanna till vid och njuta av utsikten över sjön. Runt slingan fanns även även grillplatser. Vi passerade fyra på vår väg och vid två av dessa fanns även ved att använda.

Toaletter sågs vid två tillfällen, en mulltoalett och ett utedass i bättre skick. När vi kom till andra sidan sjön fanns ännu en badstrand, något mindre än den vi parkerade vid. Här var hundar förbjudna men en liten bit längre bort fanns ett hundbad.

Enligt Sollentuna kommuns hemsida ska det även finnas vårärt och olika orkideer i naturreservatet. I skogarna med mycket gran ska svampen luddticka växa. Vad gäller djurliv i skogarna runt Rösjön ska det finnas både rådjur, grävling, hare, ekorrar och bävrar samt fem olika slags fladdermöss.

Enligt hemsidan finns även viktiga regler att förhålla sig till när vi besöker naturreservatet runt Rösjön som kan vara värt att kika på. När min vän och jag kom tillbaka till bilen var vi rätt möra i benen. Trots att vi har en relativt bra kondis kändes det i benen vilket vi tänker berodde på den kuperade terrängen.

En härlig promenadslinga – värd att besöka.

Snabbfakta:
Toaletter: Ja
Barnvagnsvänligt: Nej
Hundbad: Ja
Terräng: Skogstigar, asfalt, grusväg, gräs
Motionsspår: 5,6km, 4,3 km, 2,2km


Kommunikationer:
Enligt sl.se finns buss från Sollentuna station.
Buss 607 (Danderyds sjukhus) och 627 (Åkerby industriområde).

Ett litet tips till er alla som promenerar ute i naturen. Kolla in Facebookgruppen NATURENS UNDER Fantastiska bilder och fin inspiration.