STOCKHOLM Det är minsann inte lätt att vara älg i dessa tider. Där den minst anar kan en jägare vara beredd med sitt vapen och skjuta skarpt!

Den har pågått i några veckor nu, älgjakten. Perioden som får det att vattnas i munnen på jägarna av spänning och kanske även tanken på älgköttet – medan älgen fasar för att hamna i siktet på en älgstudsare eller vapnet jägaren skjuter med.

Fram till den sista januari nästa år, 2022, får 888 älgar fällas i länet, enligt länsstyrelsens beslut. Myndigheten har också fattat beslut om förutsättningarna, som hur många älgar som får fällas inom ett visst område och hur fördelningen mellan handjur, hondjur respektive kalvar ser ut, står det på länsstyrelsens hemsida.

-Under de senaste åren har vi medvetet minskat älgstammen i länet och det har resulterat i färre betesskador i skogen. Stockholms län har bland de lägsta betesskadorna i landet, säger Tobias Hjortstråle, vilthandläggare på länsstyrelsen Stockholm.

Även om det i år inte råder något helgförbud för älgjakt är det dock inte tillåtet att jaga älg när som helst och överallt i länet. Många naturreservat och nationalparker har egna regler i sina föreskrifter för jakt inom området. Mer information om respektive område finns på länsstyrelsens webbplats.

– Går du till exempel på en stig i ett naturreservat som har jaktförbud behöver du inte vara rädd att stöta på en jägare, säger Tobias Hjortstråle, på länsstyrelsen.se.