NÄRINGSLIV: EU-parlamentet har röstat för att med start år 2021 sluta ställa om klockan med en timme en gång på hösten och en gång på våren. Länder som bestämmer sig för att det är sommartid som ska gälla ska ställa fram klockan för sista gången i mars 2021.

Historien
USA:s ambassadör Benjamin Franklin anses lite humoristiskt vara skapare av sommartid. Eftersom han gav detta som förslag i Paris 1784. Förslaget var att man skulle stiga upp en timme tidigare på morgnarna. Han berättade att han brukade stiga upp klockan tolv och en dag blev han förvånad då han vaknade vid soluppgången och såg solen stråla klart.

Men den moderna sommartiden föreslogs av George Vernon Hudson från Nya Zeeland 1895, som arbetade skift. Motivet var att ge arbetare mer fritid efter arbetet.

Om man blickar bakåt så har sommartid använts främst under världskrigen och slutet på nittonhundratalet. De första försöken världen över med officiell sommartid skedde under första världskriget 1916, då Tyskland, dess allierade samt Sverige, Storbritannien och flera andra länder hade sommartid. Försöket var framför allt till för lantbruket, men det var inte populärt, och det dröjde till 1980 innan sommartid infördes igen i Sverige och flera andra europeiska länder. Många av de krigförande länderna införde sommartid också under andra världskriget, Storbritannien ändrade till och med till två timmars förskjutning.

Det är i huvudsak Europa och Nordamerika som man använder sommartid. I tropikerna är sommartid mycket ovanligt (men det förekommer), eftersom dagsljusets längd skiljer sig mindre under sommaren jämfört med vintern.

Även i länder närmare polerna utgör sommartid mindre skillnad, då dagsljuset på sommaren sträcker sig längre än den delen av dygnet de flesta är vakna, och på vintern är det ljust så pass kort tid att resor både till och från arbetet vanligen sker i mörker i vilket fall. Trots det har många av dessa länder sommartid. I några länder, till exempel Island och Argentina har man inte omställning till sommartid, men däremot en tidszon som kan liknas vid ”permanent sommartid”. Dessa länder får då ljusare kvällar på sommaren och ljusare eftermiddagar på vintern. I vissa andra länder som prövat detta har det varit klagomål på mörka vintermorgnar.

På Island är det i december ändå mörka morgnar med soluppgång kl 11:20 (hade varit 10:20 om man följt närmaste geografisk tidszon). Under 2018 har en lagstiftningsprocess startats om att överge sommartidsomställningarna i EU-länderna.

Källa: wikipedia.org
Photo by seyfettin dincturk on Unsplash