Efter mordet på rapparen Einár har debatten återigen dragit igång kring gangsterrappen och hur den bidrar till att locka unga till kriminalitet. Rapparen, Alex Ceesay – som flertalet gånger dömts för brott – hävdar att musiken många gånger kan vara en inkörsport till grövre kriminalitet. 

-Förr pratade man om att hiphopen var en väg ut från kriminaliteten, nu har det istället blivit en väg in, säger han till Aftonbladet.

 

Enligt honom finns det idag ett krav på rappare att framstå som “äkta”, att leva det liv som låttexterna handlar om. Det värsta inom branschen är att framstå som “fake” och inte veta vad det är man rappar om.

-Einár var mån om att upprätthålla en fasad om att vara äkta. Det började som sagor som sakta men säkert blev hans verklighet och till slut hans död, säger Alex Ceesay.

 

Han tror inte att någon som inte är kapabel till att begå brott från början kan bli det av en gangsterraplåt. Däremot tror han att de unga som redan är på glid kan få det som inspirationskälla.

-Förr pratade man om att hiphopen var en väg ut från kriminaliteten, nu har det istället blivit en väg in. Folk på gatan måste veta vem du är för att du ska få någon slags trovärdighet. Och det måste få ett slut. Du måste åtminstone framstå som kriminell och umgås i de kretsarna. Till sist blir du som du umgås, de kriminella kommer vilja äta av din framgångskaka.

 

Ceesay tycker det är tråkigt att unga inspireras av musiken, men tror däremot inte att någon sorts förbud kommer att kunna stävja problemet.

-Om det är ung person som är på glid och identitetssökande, då tror jag att det är jättefarligt att lyssna på gangsterrapp. Samtidigt tror jag inte att det går att förbjuda, då blir det nog bara ännu coolare, säger han till Aftonbladet.

Alex Ceesay slog igenom när han själv satt i fängelse 2016.