PROMENADSLINGA Den soliga påskdagen tog jag och min kompis oss en promenad till Rosersbergs slott. Vi tog bilen till Runsas parkering i Upplands Väsby och promenerade förbi Runsa borg innan vi kom fram till vårt slutmål.

Vägen till parkeringen är en slingrig bilväg som leder ut på landet, förbi Kairobadet och stallet Sättra och förbi åkrar och ängar.
Parkeringen är liten men tränger man ihop sig får det plats ca 12, 13 bilar.

Från parkeringen leder en grusig bilväg oss bort till en skylt som för vissa kan vara lätt att missa. Skylten är lite sned och böjd, på sommaren med all grönska kan den nästan se gömd ut.
Vi trampar in på stigen och går förbi en skeppssättning från Järnåldern. Stora stenar är uppställda i form av ett skepp. Skylten bredvid informerar oss om teorin att människorna på järnåldern ställde stenarna på detta sätt då de ville ge den döde en skjuts in i dödsriket Helheim.

Efter skeppssättningen fortsätter stigen genom skogen och över ett fält. Sedan kommer backen som tar oss upp till Runsaborg. Backen är både stenig och full av rötter. Flåset får sig en välbehövlig omgång. Vid slutet av backen finns ett stenrös som är rester från borgen som låg uppe på höjden.

Väl uppe möts vi av risbuskar, ett fält samt ett berg och ett par träd. Vi kliver upp på berget och ser ut över utsikten som sträcker sig över Mälaren. Vi pratar om hur det måste ha varit att bo här uppe och hur kallt det måste varit på vintern. Tänk om människorna på järnåldern vetat att deras spaningsplats mot fiender en gång i tiden skulle bli en utsiktsplats för människor på 2000-talet, tanken känns häftig att tänka.

När vi lämnat Runsaborg och tagit oss ned för backen och ut på bilvägen igen traskar vi vidare bort mot Rosersbergs räddningsskola En något spöklik känsla infinner sig när vi ser ut över de brända husen som står tomma och öde inne på området.

Vi fortsätter dock snart gå vidare och följer de orangea markeringarna bort mot Rosersbergsbadet där vi kommer att passera en liten strand med brygga och grillplats. Vägen leder sedan vidare bort mot Rosersbergs slott. Vi viker av den lilla bilvägen och fortsätter förbi en hage. Snart är vi mitt i Rosersbergs slottspark. Gamla, knotiga träd fyller parken och
vägarna slingrar sig mellan träden. 
Enligt https://www.kungligaslotten.se/vara-besoksmal/rosersbergs-slott/rosersbergs-slottspark.html finns både en fransk barockpark som anlades av arkitekten Nicodemus Tessin den yngre på 1600-talet samt en engelsk park som anlades av hertig Karl XIII i början på 1800-talet i området som vi befinner oss. Vi strosar runt i parkerna och njuter av solens varma strålar.
Snart är vi framme vid en stor gräsmatta, en strand, en brygga och en mulltoalett. Vi ser ut över Mälaren, njuter av fågelkvittret och stunden innan vi börjar bege oss tillbaka samma väg som vi kom.

På vägen tillbaka stannar vi till vid Rosersbergs slott och imponeras av arkitekturen och den fantastiska miljön.

En härlig tur på ca 9 km avlutas när vi tills slut är tillbaka vid bilen igen.

Ett råd och en påminnelse till alla som går sträckan, kom ihåg att slänga ev. skräp i papperskorgen alternativt ta med hem. Naturen är till låns och ska tas om hand med respekt.

Snabbfakta:

Toaletter: Ja, vid Rosersbergs slott.

Barnvagnsvänligt: Ja om man väljer att gå sträckan mot Rosersberg. Det går dock inte ta ta med barnvagnen upp till Runsa borg.

Handikappvänligt: Ja om man väljer att gå sträckan mot Rosersberg. Det är dock inte möjligt att ta sig upp till Runsa borg.

Hundbad: Inget utmärkt. Hundar är inte välkomna vid Rosersbergsbadet.

Terräng: Skogsstigar, grusväg, gräs.

Längd: Ca 9km.

Kommunikationer: Från Upplands Väsby station går buss 532. Bussen går väldigt sällan dock så bäst är att ta bilen.

Runsa borg
Runsa borg ligger 30 meter över Mälaren. Borgen grävdes ut under kronprins Gustaf VI Adolfs medverkan 1902. Utgrävningarna fortsatte sedan 1992. Arkeologerna kom fram till att Runsa borg troligtvis har varit en stormannagård under järnåldern. 

(https://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_fornborgar_i_Uppland#Runsa_borg)

Rosersbergs slott
Rosersbergs slott byggdes på 1600-talets mitt och beboddes till en början av familjen Oxenstierna.
Enligt https://www.kungligaslotten.se/vara-besoksmal/rosersbergs-slott.html var Karl XIV Johan och drottning Desideria de sista som med kungligt blod, bodde i slottet.

Idag används slottet till både konferenser, bröllop, hotellverksamhet och privata fester.

Det förekommer även guidade visningar där och på sommaren är caféet öppet för de som vill ta sig
en fika i slottsmiljö.

Är du en naturälskare? kolla in på: NATURENS UNDER