Den 24-årige mannen är en av de fyra grundarna av nätverket Dödspatrullen  – som enligt polisen haft mord som en affärsidé. Mannen har misstänkts för flera dödsskjutningar de senaste åren men aldrig åtalats eller dömts. Nu är han häktad misstänkt för två mord 2017 och ytterligare flera mordförsök under 2020.

Våren 2017 frihetsberövades fyra män som misstänkta för inblandning i flera mord, men misstankarna mot dem räckte aldrig till åtal vid den tidpunkten. Nu har polis och åklagare gjort ett genombrott i de gamla utredningarna och i fredags hölls en häktningsförhandling i Attunda tingsrätt där den 24-årige mannen begärdes häktad för en lång rad grova brott – något som SVT var först med att rapportera.

När tingsrätten meddelade häktningsbeslutet stod det klart att mannen är på sannolika skäl misstänkt för bland annat två mord, flera mordförsök, synnerligen grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. De två morden han misstänks för inträffade 2017 i Uppsala och i Järfälla.

Just nu befinner sig 24-åringen i Spanien och häktas därför i sin utevaro. Han greps i augusti i fjol av spansk polis i Barcelona – misstänkt för att ha bedrivit omfattande narkotikasmuggling. Mannen sitter fortfarande häktad i Spanien.

Mordet i Uppsala fångades på film och flera personer kopplade till Dödspatrullen häktades misstänkta för dådet men släpptes så småningom i brist på bevis, detta trots att 24-åringens DNA fanns på mordvapnet. Mannen sökte ersättning från JK för att han suttit felaktigt frihetsberövad och fick 43 000 kronor.

Operationen är i ett tidigt skede och åklagaren vill inte gå närmare in på några detaljer.

– Det är en mycket omfattande utredning och ganska tidigt i den här utredningen. Det är ett större ärende och en stor operation. Det är Silvervargarna i Region Stockholm och Silvervargarna i Region Uppsala som har medverkat, så det är en mycket omfattande utredning, säger Olof Calmvik till Aftonbladet.