TÄBY En serie av olösta våldtäkter i bland annat Täby kan vara uppklarade. I dag åtalades en man misstänkt för nio fall av våldtäkter, misshandel och sexuellt ofredande.

Mannen är i 30-årsåldern och misstankarna gäller bland annat en grov våldtäkt vid friluftsområdet Skavlöten i Täby under sommaren 2020 och ett grovt sexuellt övergrepp vid sjön Ekoln i Uppsala under sommaren 2018.

– Sedan händelsen i Täby har vi sett ett enormt stort engagemang för den här utredningen och jakten på gärningsmannen, både från allmänheten och internt inom polisen, säger Niklas Kraft, gruppchef för en av sexualbrottsgrupperna i polisområde Stockholm nord, till polisens hemsida.

Mannen förföljde vid båda tillfällena kvinnor som var på väg från badplatser. Polisen säkrade dna-spår från gärningsmannen efter båda händelserna. I slutet av januari 2021 fick polisen tips om den nu åtalade mannen.

Mannen har suttit häktad sedan slutet av januari och under utredningen har nya misstankar tillkommit.

Förutom händelserna i Täby och Uppsala så åtalas mannen för ytterligare sex överfall av kvinnor som inträffat under 2018 på olika platser i norra Stockholm.

Förutom att ha säkrat gärningsmannens dna har polisen haft hjälp av allmänheten, som bidragit med cirka 200 tips, enligt polisen.se.