KÄRLEK OCH RELATIONER Redan som barn får vi lära oss att forma djupa, tillitsfulla och meningsfulla relationer. Det gör vi genom att upprepa möten och samspel med andra människor. I dag har en allt större del av vår vardagliga sociala interaktion förflyttas från det fysiska rummet till digitala kommunikationsplattformar och det påverkar våra relationer.
Vi lägger mycket tid av våra liv vid skärmar. Den tiden du socialiserar i skärmen tar från din verkliga tid. Såklart får det konsekvenser i förhållandet. Här får du veta hur din relation påverkas samt vad du kan tänka på om du vill få förhållandet eller andra relationer att överleva.

Mycket tid från vårt liv lägger vi på sociala medier. Här visar vissa upp sina lyckade liv andra söker sympati eller rent av jakten på att vara, rolig, omtyckt eller kanske respekterad. Det finns många som inte ens kan njuta av sin vardag eller en god nattsömn innan man tittat till sina vänner bakom skärmen. För många är det mer spännande att kolla Facebook eller Instagram än att ha sex, och många relationer blir lidande av att sociala medier gör dig osocial från det verkliga livet.

En rolig tanke är hur det skulle se ut om människor hade haft samma beteende förr. Hur många och hur långa telefonsamtal skulle det blivit per dag? 

Stanna upp! Här är några saker att tänka på. 

Det kanske känns som om din partner har roligare på nätet än med dig!
Det är numera normalt att titta i sin telefon då och då om det kommit något nytt meddelande. Tänk på att sociala medier är lika beroendeframkallande som spel.

Att alltför ofta vara uppkopplad gör att du samtidigt stänger ute din partner. Det som händer i mobilen är saker din partner inte tar del av. En konversation i det verkliga livet leder till att du och din partner konverserar om och kring saker och ting.

– Hur har du haft det på jobbet idag?
– Tack det har varit bra förutom att… och så vidare. 

– Jag träffade Olle på väg till affären, han hälsade förresten.
– Jaha, hälsa tillbaka. Hur hade det gått med… och så vidare. 

Att konversera med varandra leder till ett samliv, en samvaro där man utbyter tankar, känslor och bekräftar varandra. Att konversera på sociala medier är inget man talar om utan det är något man har för sig själv och här bjuder man inte in nära och kära som man gör i det verkliga livet.
Medan du sitter och skrattar och umgås med dina vänner på sociala medier sitter din partner kanske bredvid och har tråkigt eller är uppkopplad med sitt eget sociala liv på nätet. Kanske undrar varför det inte fanns tid för er eller varför det var eller är roligare i telefonen. 

Det är viktigt att sätta gränser för hur mycket tid man får tillbringa på sociala medier, på samma sätt som för annan egentid som träning eller en hobby. Den tid ni tillbringar tillsammans bör vara kvalitetstid. Låt inte de sociala medier har företräde framför det verkliga livet.

Blir du nyfiken på vad din partner gör eftersom han eller hon lägger mer tid eller ler ovanligt mycket vid sin skärm?
”Tänk om han nyligen accepterade en vänförfrågan från en ny intressant?. ”Har hon/han skaffat några nya vänner jag inte känner till?”, ”Vem är den vännen som kommenterar på min partners statusuppdateringar hela tiden?”.

Sådana tankar kan odla misstro och svartsjuka i relationen, vilket kan trigga osunda beteenden såsom att övervaka sin partners beteenden på sociala medier.

Om du är orolig och känner dig hotad av din partners gamla ex eller nya vänner så mycket att du måste snoka runt på din partners sida så är det en fråga om tillit som man inte löser på detta sätt. Svartsjuka i alla former kväver en relation och man behöver ofta gå till botten med sig själv och sin egen osäkerhet – inte snoka eller ställa sin partner till svars.

Vem postar vad
Verkligheten är verkligheten och sociala medier är sociala medier, dessvärre för vissa. Det tycks vanligt att man tappar greppet till viss del i allt skrollande och en snabb kommentar eller symbol ligger en tumme bort. Eller när någon kommenterat ditt inlägg och då känner att du måste svara något.

Hade du svarat på samma sätt om det var muntligt bredvid din partner? eller är det mer oskyldigt på sociala medier? 

Hemligheter
Även om det är viktigt att respektera varandras gränser kan hemligheter leda till en helt annan nivå av osäkerhet och förtroendefrågor. En undersökning visar att en av tio vuxna döljer särskilda poster eller meddelanden för sin partner.

Det är inte helt ovanligt att personer lever ett annat liv på nätet eftersom man lägger många timmar på sina sociala medier att man glömmer det verkliga livet.

Den genomsnittliga personen använder sociala medier i två timmar och 24 minuter varje dag.  Det är mer än fem år av ditt liv som du spenderar, bläddrar och gillar. Med tanke på att sociala medier har blivit så inrotade i det dagliga livet är det verkligen inte konstigt att det nu är en potentiell källa till spänning och konflikt i relationer.

Överdrivet användande av sociala medier
Det finns idag forskning som visar att ett överdrivet användande av sociala medier kan sänka kvalitén på samspelet med människor i det verkliga livet. För kärlekspar kan detta orsaka problem för utvecklandet av intimitet i relationen. Relationsproblem som forskningen har kunnat koppla till överdrivet användande av sociala medier är bland annat upplevelser av brist på omsorg, ensamhet, svartsjuka och övervakandebeteenden.

”Sociala medier är ett tveeggat svärd”, säger kommunikationsexpert Leslie Shore. Det beror på att sociala medier möjliggör snabb och effektiv kommunikation, men det förändrar också hur människor interagerar med varandra.

Ta en paus från sociala medier ibland. Du måste inte alltid ha koll på vad andra gör och allt du gör behöver inte Instagrammas eller Facebookas. Lev i nuet och prioritera kvalitetstid med din partner!

Har du haft en relation som brustit på grund av sociala medier på något sätt? 
Berätta gärna: mattias@stockholmstelegrafen.se

Källor:
Legitimerad psykoterapeut
https://modernalivet.se/relationer/sociala-medier-en-kalla-till-konflikt/

Leslie Shore är kommunikationsexpert, professor och författare till 
Lyssna och lyckas .
https://www.brides.com/how-social-media-affects-relationships-5105350

Bild: Photo by Tim Mossholder on Unsplash