JVM 2022 – en hockeyfest som alla längtade till. Nu tvingas det pågående mästerskapet ställas in efter flera positiva covid fall i flertal lag. I och med detta släcktes också medaljdröm för Juniorkronorna – som fått en riktigt bra start i turneringen och spåddes gå långt. 


Det oerhört tråkiga beskedet kom under natten till idag. Problemen började i USA:s trupp där två stycken spelare testade positivt och där man tidigare tvingats lämna walk-over i matchen mot Schweiz, som i och med detta behövde ställas in. Trubbel slutade inte där, även i det tjeckiska, ryska och schweiziska lägret uppges det har hittats covid fall och lagen har fått isoleras. IIHF och arrangörerna insåg då att det nu fanns en enda möjliga lösning kvar – nämligen att ställa in hela mästerskapet.

Juniormästerskapet 2022 började den 26:e december och nio matcher har hunnit spelas. Ytterligare två matcher har avslutats. Dessa med resultat 1:0 till Schweiz som skulle möta USA, och 1:0 till Finland som skulle ha mött Tjeckien under gårdagen. Detta kan behöva utredas med tanke på att mästerskapets fortsättning under 2022 inte är helt ur bilden.

”Vi ger inte upp, för vi gillar inte att avbryta mitt i allt. Vi kommer att vara väldigt motiverade att hitta en lösning och återkomma med en glad överraskning”, meddelade Luc Tardif som är president för IIHF i en video som publicerats på SVT Sport om turneringens chanser till fortsättning under 2022.

Frågan som kvarstår är huruvida de matcher där en walk-over lämnats på grund av smittan skulle i sådana fall spelas om eller om resultatet kvarstår. Skulle dessa resultat kvarstå vid en eventuell fortsättning på turneringen senare under året, så skulle det ha en direkt avgörande sportslig påverkan – vilket skulle göra årets juniormästerskap till en högst kontroversiell sådan.

Mycket tyder dock på att juniormästerskapet kommer göra comeback som först under nästkommande Jul – när ett nytt JVM 2023 ska spelas, denna gång i Ryssland.