I Danderyd är medianinkomsten 32 617 kronor i månaden, det vill säga lika många tjänar mer respektive mindre. Sämst till ligger pensionärerna i Dorotea med 15 945 kr/mån. Nio av tio kommuner med högst disponibel inkomst för pensionärer finns i Stockholms län.
Sex av tio kommuner sämst med detta mått finns i Norrland. Storstadsregionerna är bäst lottade, glesbygderna minst. Det visar Pensionärsmyndighetens rapport Pensionärernas ekonomiska förhållanden med statistik för 2019.
För riket har pensionärerna en medianinkomst 15 tusen kr/mån. Motsvarande för arbetsföra 20-64 år är 22 700 kronor.
Män tjänar mer än kvinnor även som pensionärer. Utslaget per skalle har sammanboende åldringar betydligt bättre ställt än ensamstående.
Skillnaderna utjämnas om man räknar in förmögenheten. De över 65 har sett som en median en förmögenhet på 117 tusen kronor, ägd bostad en inräknad. De som arbetar i åldern 20-64 får med samma mått nöja sig med 19 tusen.
Rikast är pensionärerna i Danderyd, med medianförmögen 1,6 miljoner kronor. Åtta av de tio med i detta avseende burgna kommunerna finns i Stockholms län. I andra ändan av samma skala finns fem av landets fattigaste kommuner Skåne, sämst i Bjuv med medianförmögenheten 8 tusen.
Förmögenhetskartan visar att typiska småföretagarbygder – Småland, Dalarna och Västerbotten – utmärker sig med väl beställda pensionärer.
/ Av Ingemar Lindmark
Ingemar Lindmark. 50 år som medieutvecklare och journalist i Stockholm. Men är i själ och hjärta bohuslänning. Publicerar i två bloggar: Västkusten Red Viking och Red Viking Stockholmsguider. E-post: ingemar.lindmark@stockholmstelegrafen.se
Ingemar Lindmark
Related posts
Senaste nytt
Kommentarer
- diskho dubbel om Grovt våldsbrott i centrala Stockholm
- Lennart Cordesius om Trot om du vill om parkeringsvakten
- Thomas Friberg om Trot om du vill om parkeringsvakten
- Lena Lindmark om Vårpromenad förbi gamla kvarnar och krogar, kolerakyrkogård och galgbacke.
- Krisrina Hiĺlgren om Vårpromenad förbi gamla kvarnar och krogar, kolerakyrkogård och galgbacke.
Hur kommer det sig att vi gör om samma misstag gång på gång?
Det korta svaret är att det är småbarnshjärnan som tar över. Vår moderna tillvaro har blivit mycket mera komplicerad än vad våra hjärnor egentligen är skapta att hantera. När vi blir stressade söker vi trygghet i invanda beteenden och försvarsmekanismer, och gamla känslor dyker upp. Djupast rotade är förstås de från barndomen.
Plötsligt är sommarplågorna framme
Plötsligt dyker de personliga sommarplågorna upp. De mänskliga sommarplågorna.
Vilken typ är du? Vilken typ avskyr du?
Läs och rösta