NATURRESERVAT/PROMEMADSLINGA En regnig eftermiddag i slutet av mars 2021 begav jag mig ut på en av Upplands Väsbys pilgrimsvandringar, Birgittarundan på 9 km. Jag hoppade på rundan vid Sanda ängar då jag bor i närheten. Lämplig start är annars vid Bollstanäs skola alternativt vid Fresta kyrka. Båda ställena har gott om parkeringsplatser.

Slingan är döpt efter den heliga Birgitta som levde på 1300-talet och tros ha fötts i Fresta församling. Läs mer om heliga Birgitta längst ned på sidan.

Sträckan var av varierad terräng, mina fötter trampade på både asfalt, skogstigar, över rötter och grus samt en del gegga.

Längs sträckan fanns olika slags skyltar att följa som visade vägen, men som samtidigt gav mig en historielektion. Allt från hur föräldrar förr i tiden skrämt sina barn från att gå in i Storskogen där troll och andra farliga väsen bodde till information om den stora herrgården Sköldnora på andra sidan sjön till ett gravfält från järnåldern i Sanda området.
Jag fick även läsa en del fakta om träden al, gran och tall.

På sträckan fanns också skyltar med andliga frågor som skapade “funderarkullerbyttor” i huvudet på mig. “Vägskäl eller vägsjäl?”, “Tålamod, är det mod att tåla?”

Efter att jag passerat två små röda broar och gått längs en åker kom jag in på en av skogsvägarna som ledde mig förbi en klippkyrka som enligt svenska kyrkan är en plats där de som vill kan ha dop, vigslar, begravningar, gudstjänster och andakter. En stilla, lugn och vacker plats.

När jag lämnat skogsvägen längs sjön kom jag till en ordentlig uppförsbacke som satte fart på flåset. Men väl uppe på toppen väntade en härlig utsikt över sjön. Det fanns även en mindre grillplats där samt en skylt med en andlig fråga på. En annan skylt berättade historian bakom området Bollstanäs som ligger intill sjön.

Efter ca halva promenaden ledde vandringen rakt över den trafikerade Frestavägen vilket barnfamiljer behöver tänka på. Var uppmärksamma här så ni inte släpper iväg barnen på fri fot för långt fram.

På fyra ställen fanns mysiga grillplatser att stanna till vid. Vad jag kunde se fanns ingen ved att använda.

Längs vägen fanns bänkar för den som ville ta en paus i promenaden. På vissa ställen fanns det bänkar relativt tätt medan de på vissa sträckor var väldigt glest utsatta.

Själva sträckan var relativt plan förutom på ett par ställen där pulsen steg och benen knorrade. Efter att ha passerat Frestavägen gick jag förbi cafet Spiltan och den gamla gården Harby gård.

Vägen fortsatte på asfalt för att sedan leda in på en bredare grusväg. Jag kom att passera det gamla Fresta torpet/Främjartorpet för att sedan trampa vidare in i skogen över rötter och stenar. Snart övergick den mysiga skogsstigen till en väg av gegga och jag snarare halkade fram än promenerade.

Innan jag var tillbaka där jag startade gick leden förbi Fresta kyrka som heliga Birgitta enligt svenska kyrkan tros vara döpt i.
Jag hann även passera en övergiven jordkällare och en önskebrunn innan jag var tillbaka där jag började. 

En underbar vandring för den som vill komma till ro, få sig en historielektion och/eller bara njuta av naturen och de vackra omgivningarna.

Ett råd och en påminnelse till alla som går leden, kom ihåg att slänga ev. skräp i papperskorgen alternativt ta med hem. Naturen är tills lån och ska tas om hand med respekt.

Snabbfakta
Toaletter: Nej
Barnvagnsvänligt: Mestadels men kan bli tufft på vissa sträckor.
Handikappvänligt: Delar av sträckan.
Hundbad: Inget utmärkt men en del av sträckan går längs sjön. Är hunden badsugen kan
han/hon nog ta sig ett dopp.
Terräng: Skogsstigar, asfalt, grusväg, gräs/gegga.
Längd: 9km.

Heliga Birgitta
Heliga Birgitta föddes omkring 1303 på Sköldnora gård i Fresta. Vid 13 års ålder giftes hon bort med Ulf Gudmarsson. Äktenskapet gav paret 8 barn.

Som barn var Birgitta väldigt troende och i berättelser om Birgitta sägs det att hon fick syner
där hon mötte både jungfru Maria och Kristus.
Uppenbarelserna fortsatte även i hennes ungdom och i vuxen ålder. Innan hennes död 1373
grundade hon en klosterorden som bestod av huvudklostret Vadstena kloster och ca 80 kloster till.
Den 7 oktober 1391, 18 år efter hennes död blev hon helgonförklarad.

Ett litet tips till er alla som promenerar ute i naturen. Kolla in Facebookgruppen NATURENS UNDER Fantastiska bilder och fin inspiration. 

Källor:
http://skoldnora.se/?page_id=182
https://www.so-rummet.se/kategorier/heliga-birgitta