NÄRINGSLIV Nu hjälper kungaparet till att lösa bostadssituationen i Stockholm.
Det vill att många outnyttjade rum på Slottet byggs om till bostäder.
Initiativet är unikt och internationella delegater köar för att se förändringen.

Det är företaget BoKungligt, som är halvt statligt och privatägt, som i ett pressmeddelande och flygblad, berättar att kungen och drottningen vill göra vad de kan för att bostadslösa ska få tak över huvudet.

Det omåttligt populära och folkkära paret ska enligt BoKungligt själva ha tagit kontakt med företaget för att informera om att rum på Slottet kan göras om till bostäder. Enligt Rent af Snyggt, vd på företaget, handlar det om ett hundratal rum som nu blir aktuella som bostäder. 

– Det här är ett fantastiskt initiativ av kungaparet. Jag höll på att sätta morgonfikat i halsen när jag fick brevet från kungaparet häromdagen. Jag trodde knappt det var sant när jag öppnade det fina kuvertet och såg det vackra papperet med det skrivna på. Blev både rörd och så oerhört tacksam över att kungaparet inte bara tänker på utan verkligen gör något för många av dem som söker bostad. De gör verkligen vad de kan för att lätta på den smått akuta bostadssituationen i centrala Stockholm, säger Rent af Snyggt.

Kungaparet har tidigare anlitat BoSnyggt för att ordna fina bostäder åt sina barn, antingen det nu gäller på slottet, Drottningholm eller på andra platser i Stockholms innerstad. Och det var efter en större inventering av alla rum på slottet som Karl XVI Gustav och Drottning Silvia förstod att många rum stod helt outnyttjade.

– De undrade vad alla tomma rum skulle kunna användas till och jag tror det var drottningen som kom på den otroligt fina tanken att göra om rummen till bostäder, säger Rent af Snyggt och blir smått andfådd över kungaparets fina gest.
Enligt den detaljplan som tagits fram av BoSnyggt, kungaparet och landets främsta experter på ombyggnad av slottslika miljöer, behövs det inte göras så mycket innan de första hyresgästerna flyttar in.

– Kungaparet har varit väldigt generösa med att de tillåter hyresgästerna att göra om de nu outnyttjade rummen i stort sett som de själva vill. Vill hyresgästen måla eller tapetsera om så går det bra, för kungen och Drottningen är noga med att de boende ska trivas väldigt bra, fortsätter Rent af  Snyggt.

Det handlar framförallt om ettor med kokvrå, här och var går det att slå ihop två rum till en tvåa med mindre kök. Ett litet problem är att risken för fuktskador gör att rummen inte kan göras om till dusch eller badrum, men sådana finns redan här och var så det är bara att boka en ledig tid, om det nu gäller att hålla sig ren eller gå på toalett.
Vad kommer hyran att ligga på?

– Det beror lite på hur de framtida hyresgästerna väljer att bo. Vi kommer att utgå från en modell och justera lite i detalj så att de boende vet hur kostnaden ser ut, men det blir inte mer än vad en mindre lägenhet generellt kostar i stan, säger Dyrt att bo, sakkunnig i administrationsärenden.

Det har aldrig tidigare hänt att kungaparet låtit bostadssökande få bo på slottet. Nyheten om det unika har spridit sig internationellt och enligt Rent af Snyggt kommer viktiga potentater från jordens alla hörn att besöka det nu unika Slottet.

Många tycker det är otroligt att kungaparet känner så starkt för personer utan bostad att de öppnar upp Slottet.

-Detta är så klart världsunikt, vilket annat land med monarki skulle göra så här för personer i en stad med akut bostadsbrist, säger Rent av Snyggt. Och vi på BoKungligt känner oss självfallet oerhört stolta över att kungaparet återigen valde oss för att göra en sådan här behjärtansvärd insats. Ja, jag blir nästan gråtfärdig när jag tänker på vilket fint kungapar vi har. Det är väl för väl att vi har monarki.

Att bo på ett slott är ju väldigt speciellt, och för att försäkra sig om att hyresgästerna respekterar den ovanliga byggnadsstandarden så kommer kungaparet, eller specialutbildade väktare, att gå vissa ”ronder”.

– De som har turen att få lägenhet här har säkert inget emot att kungaparet eller väktarna gör slumpvisa kontroller för att den helt unika standarden inte ska äventyras. Det får inte förekomma fester eller liknande arrangemang här eftersom det kan locka mindre önskvärda personer, säger Rent af Snyggt. 

Och för att förvissa sig om att de som får flytta in på Slottet är bra hyresgäster som kan betala hyran har BoSnyggt gjort en djupare granskning av varje sökande. Företaget har hört med de referenser som sökanden har uppgett och uppgifter om inkomst och dylikt.

-Vi gör det för att båda parter ska känna sig trygga med det avtal vi skriver. Vi vill inte på något sätt ens tänka på vilken skada kungaparet och deras barn skulle tillfogas om någon hyresgäst inte kan klara sitt boende av någon anledning, säger Dyrt Att Bo.

Slottsförvaltningen räknar med att intäkterna från hyresgästerna ska ge betydande belopp.

-Jag kan inte gå in på hur mycket det handlar om men sexsiffriga summor utgår vi från. Men det är inga belopp som enbart tillfaller kungafamiljen eftersom uthyrningen ju också innebär en del slitage, säger Dyrt att Bo.

Men det finns också en annan orsak till att kungaparet så generöst välkomnar bostadssökande.

Apanaget, som betytt mycket för kungafamiljens ekonomi under många år, har plötsligt måst sänkas på grund av den skada som covid-19-viruset har orsakat. Kungafamiljen får en hel del ekonomiskt av många och långa utlandsresor men dessa har nu ställts in av den stora smittorisken.

-Det är väldigt tragiskt hur pandemin har inverkat på denna fina kungafamilj. Men ska de ha ekonomi att vistas bland svenska folket och vara de stora ambassadörer de är i dag av Sverige så behövs det en stadig ekonomi.

De första hyresgästerna kommer att flytta in om cirka ett år, det kan gå snabbare också, beroende på administrationen och ombyggnaden av rummen på Slottet.

Bild av juanna annasdotter från Pixabay