Så få som en av tio överlever ett hjärtstopp utanför sjukhuset. Varje år drabbas ca 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige, det är fler än 25 personer varje dag. Hjärtstopp leder till att blodcirkulationen omedelbart upphör och den som drabbas faller ihop medvetslös på några sekunder. Det allra viktigaste när detta sker är tiden från det inträffar tills hjärt-lungräddningen påbörjas. Man räknar med att för varje minut som går minskar chansen att överleva med tio procent.

Det som kan rädda personen är den så kallade överlevnadskedjan. Det handlar om att tidigt larma, tidig defibrillering, tidig hjärt-lungräddning samt en bra intensivvård. Framför allt är den första biten i denna kedja avgörande för att hjärnan ska få så lite skador som möjligt när syret till hjärnan upphör.

 Klockan tio får min son ett sms från sin bästa väns syster som skriver:

” Nicklas har fått hjärtstopp”.

” Sluta att skämta om sådant , jag blir förbannad det är inget att skämta om”, svarar min son.

” De är sant han föll ihop på jobbet och ligger i koma”, får han till svar.

Vänta här nu en frisk kille som har sportat i hela sitt liv och lever ett hälsosamt liv. Drabbas av hjärtstopp. Vi backar bandet här en stund.

Niklas kommer till jobbet och efter en stund säger han till sina kollegor att han känner sig lite yr. I nästa sekund ligger han raklång på golvet utan puls. Nu gäller det att agera snabbt. De tre kollegor som står närmst inser att de inte vet hur man gör hjärt och lungräddning. De springer ner till kollegorna på ett annat plan i huset och ber om hjälp samtidigt som man ringer 112. Killen har ingen puls han har börjat bli blå om läpparna. En kollega påbörjar hjärt och lungräddning men varje minut är dyrbar. Polisen, ambulans kommer till platsen och kopplar honom till en hjärtstartare. Efter en tid startar hjärtat igen och killen flygs till närmaste sjukhus där han sedan hålls nersövd för att minska skadorna på hjärnan där ligger han fortfarande i väntan på att man ska väcka honom.

Trots att detta första förlopp är så viktigt att man påbörjar direkt så är det många människor som inte vet hur man gör hjärtlungräddning. 

-Detta borde man få in som ett obligatoriskt moment i skolan som är återkommande varje år, säger en av kollegorna.

Sms-livräddare är frivilliga som kan hjärtlungräddning och som anmält sig till appen SMS-livräddare att de vill hjälpa till om de befinner sig i närheten av en person som drabbats av hjärtstopp. En studie man gjort som omfattade ca 1800 fall av misstänkta hjärtstopp visade att i mer än hälften av fallen anländer SMS-livräddaren före ambulansen och andel patienter som får hjälp med hjärt-lungräddnning innan ankomst av professionella sjukvårdsresurser ökade med 30 procent jämfört med utan SMS- livräddarfunktionen.

Så här gör du Hjärt-lungräddning-HLR

HLR görs genom bröstkompressioner (tryck på bröstkorgen) och inblåsningar. 

Bröstkompressioner

Placera din ena handlov mitt på bröstbenet mellan bröstvårtorna, placera din andra hand ovanpå den andra. Tryck ner bröstkorgen minst 5 cm (ej mer än 6 cm) Håll en takt på 100- 120 tryck/ min.

Tryck 30 gånger ( Har du svårt att hålla takten nynna på BeeGees Stayin Alive så är du i rätt takt)

Inblåsningar

Öppna luftvägarna: Håll en hand på pannan, böj huvudet bakåt och lyft upp hakande andra handens pek och långfinger. Knip om personens näsa, placera din mun tätt intill den drabbades och blås in luft tills bröstkorgen höjer sig. Gör 2 inblåsningar. 

Fortsätt att göra 30 kompressioner och ge 2 inblåsningar tills hjälp anländer eller tills personen andas med normala andetag. Finns hjärtstartare be någon springa och hämta denna anslut denna och följ de talande råden.

Minimera avbrott i HLR. Samtidigt som detta sker behöver någon ringa 112 eller ring själv och sätt på högtalarfunktionen.

Vet du och dina familjemedlemmar hur man gör HLR?. Om inte så är det vara värt att anmäla sig till en kurs.

Bild: Pixabye