Det kan vara lite knepigt att inreda en liten balkong men det är inte omöjligt. Jag vill dela med mig av lite tips och trix för att maximera och få ut så mycket som möjligt av din balkong!

Växter! Jag själv älskar växter och de fungerar bra som insynsskydd, om man vill ha det, samtidigt som det är mysigt att kunna ha en egen liten oas.

Bambu, till exempel, är snabbväxande och inte speciellt krävande. Det är en tacksam växt att odla och är väldigt populär att odla upp i kruka på balkongen.

Bambu finns i en mängd olika arter men i Sverige använder vi den framför allt som en prydnadsväxt. För att den ska trivas så vill den ha en väldränerad jord, stå i halvskugga och vattnas regelbundet.

För att få till den där känslan av oas-odla på höjden ! En spalje med slingerväxter, krukor på pallar och små odlingsbänkar är ett tips för att frigöra golvytan.

pixabay.com

Kryddväxter och lättskötta blommor är enkelt även för den som inte har gröna fingrar. Dessutom är det underbart att kunna gå ut och plocka sin egenodlade sallad eller Timjan på balkongen. Hållbar vardagslyx !

Möbler

På en liten balkong är det bra med möbler som har dubbla funktioner. En sittbänk med förvaring eller ett bord att hänga på räcket, som du enkelt kan fälla upp vid behov. Hopfällbara bord och stolar är ett annat alternativ, eller ett litet cafeset.

Möbleringen beror lite på vad balkongen är tänkt att användas till. Om tanken är att du vill sitta och njuta av morgonsolen med en god bok och en kopp nybryggt kaffe så skulle jag rekommendera ett par sköna fåtöljer och ett litet sidobord. Är balkongen mer tänkt som sällskapsyta när du har familj eller vänner på middag så satsa på en mindre matgrupp och en grill med avlastningsyta.

Textil och mysig belysning

När det kommer till textil så  var inte rädd för att använda färg, gärna starka, somriga färger. Det ger en inbjudande känsla. Mysiga plädar och filtar, kuddar, stolsdynor och plastmattor skapar en känsla av rum trots att man befinner sig utomhus.

Precis som i ett hem så är det detaljerna som avgör hur balkongen uppfattas. Ös på ! Dekorera hellre mer än för lite!

Belysningen är A och O och det finns en uppsjö av slingor, batteridrivna ljus och solcellslampor som är perfekt för balkongen. Låt kreativiteten flöda! Häng upp glödlampsslingor och lanternor i taket. Lägg en ljusslinga i en skål, eller varför inte lägga slingor runt krukor. Placera ut lyktor och ljusstakar. Belysningen är en riktig stämningsfaktor när mörkret faller på , samtalsämnena flödar och skratten hörs över hustaken.

Patrick Tomasso-unsplash