HÄLSA&LIVSSTIL: Många vill gärna träffa sin tillkommande i den romantiska midsommarnatten, och flöda över av kärlek och gemenskap tillsammans med familj, vänner och grannar. Även om natten kan sluta i besvikelse och gruff.

Midsommarstången ingen fallossymbol

Men tvärtemot vad många tror så är Midsommarstången ingen fallossymbol. Enligt Nordiska museet tillbakavisas detta helt av historiker. Men lövning av stången var bondesamhällets sätt att önska god sådd, växtlighet och skörd.

Magiska krafter i omlopp

I en tid av oförutsägbarhet vände man sig gärna till magiskt tänkande för att känna tillförsikt. Man tänkte sig att det fanns magiska krafter och övernaturliga väsen som härjade under midsommarafton. Vårt härliga nordiska kvällsljus bidrar nog till att man ”ser” älvor dansa på ängen osv.

Och en sed som fortfarande lever kvar är att man påstår att plocka 7 sorters blommor och lägga under huvudkudden innebär att man kommer att drömma om den person man kommer att leva sitt liv med.

En romantisk och lekfull högtid

Det är en romantisk och lekfull högtid. Medan högtiden första gången skildras 1555 och i samband med fester till den Helige Johannes döpares ära, så blev det på 1920 talet förknippat med lekfullhet och vårt hoppande runt stången och vår sång ”små grodorna”.

Numera en familjehögtid

Det religiösa inslaget är i princip borta nu, och det handlar mer om att markera början på semesterperioden och att att fira tillsammans med familj och vänner, och även i grannskapet.

På dagen är det ju mer en familjehögtid, som sett likadan ut i kanske hundra år. Inslaget av folkdräktsklädda musiker som spelar fiol gör också att det känns helt tidlöst.

Den kan bli en blöt kväll

På kvällen då man samlas i trädgårdar eller på festplatser så kommer dock spriten fram, och det kan bli en mycket blöt kväll vid långborden efter många snapsar till sillen.

Då får man hoppas att det värsta som kan hända är att någon somnar vid bordet, spyr diskret i rabatten eller att man råkar uppvakta någon som redan är upptagen.

Men vi vet ju också att ”där spriten går in går vettet ut”, och det blir ibland stökigt med svartsjuka, och till och med slagsmål. Så vi får hålla koll på oss själva och våra ungdomar.

Fotograf: Naseem Quraishi Larsson