Aldrig har det varit så tyst i grannskapet som på Skärtorsdagen. Det är med spänd förväntan man väntar på att det ska knacka på dörren, och när man öppnar så står det ibland en alldeles ensam förtjusande liten påskkärring med huckle och fräknar och ibland flera stycken inklusive någon liten påskgubbe med hatt.

Skärtorsdagen är ju dagen då man behöver proviantera för att ge sig iväg till Blåkulla. Men det verkar som ingen kom iväg i år då det ju inte gick an att gå runt i husen och tigga proviant.

Kanske går kärringarna och letar ägg istället som Påskhararna lämnat i trädgårdar eller hus. Förstår inte riktigt kopplingen mellan Påskhare och ägg. Var får hararna tag på äggen? Men dagens ungar tycks ha lätt för mångfald och vissa inkonsekvenser. På Lucia finns det ju inte bara tärnor och stjärngossar längre, det finns både Tomtar och pepparkakor och ja, lite av varje som man har lust tycks det. Kanske Batman…Hur det hela hör samman är det ju ingen som riktigt bry sig om. Bara man själv får bestämma om man vill vara Lucia eller nåt annat. Allt är lika kul!

 

Förr i tiden förvandlades ju alla småflickor på påsken till söta små häxor med fräknar och röda kinder och svepande kjolar och förkläden, och ja det var en tid när det var så ojämlikt så småkillarna fick vara utan välfyllda kaffekannor med godis. Medan kvinnor med förkläden normalt förväntades baka och serva alla, så blev de själviska häxor på påsken som krävde att få söta tilltugg i kaffepannan. Sen drog de iväg tillsammans för att festa på sin godisskatt.

Med tiden så har det ju blivit några Påskgubbar också, men vet inte om de verkligen släpptes in i Blåkulla.

Men numera kan man tydligen förvandlas både till hare och ja till och med kyckling! Snart är väl några ägg också. Man undrar lite hur lekarna ser ut.

Men det verkar som Blåkulla är tomt i år. De få som blivit påskkärringar i år har nog fått stanna hemma liksom alla andra under Covid tiden.

Hoppas bara att Blåkulla öppnar igen. Det vore synd om alla blivit Påskharar nästa år.

FOTO: Naseem Quraishi Larsson