STOCKHOLM Plötsligt händer det – som taget ur en filminspelning.   

Från nästan ingenstans kommer en man cyklande med en portfölj eller dataskärm, tätt följd av en man som springer så fort han kan för att få stopp på cyklisten.

Polisen brukar säga att tillfället gör tjuven och ett sånt ögonblick blev bland annat jag vittne till häromdagen.

Det var ovanligt lugnt i trafiken när den tillfälliga stillheten bröts av en manlig cyklist som kom nerför Fridhemsgatan och svängde in på Fleminggatan på Kungsholmen i centrala Stockholm. Cykeln verkade aningen för liten för honom men det var nog det minsta han tänkte på när han trampade intensivt för att komma undan mannen som jagade honom.

Det märkliga var att just som mannen, som hade munskydd på sig, kutade efter cyklisten fanns det få bilar i närheten.

Självfallet var han mycket upprörd och försökte få omgivningen att stoppa tjuven, men där jag stod fanns det ingen som hade sinnesnärvaro att rusa ut i gatan och försöka hejda mannen. Det var i hastigheten svårt att uppfatta vad brottslingen hade i cykelkorgen, det kunde ha varit en attachéväska eller en dataskärm, men mannen flydde och hade fullt sjå att sitta kvar på cykeln som krängde kraftigt av all snömodd på gatan. Han försvann ur mitt synfält när han svängde in på Sankt Eriksgatan med den andre bara några meter bakom sig. Han var nog inte medveten om hur snabbt han sprang men hela hans kropp ansträngde sig i jakten och rocken han bar var öppen och fladdrade i vinden.

Jag vet inte om den jagande mannen hann i kapp eller om den jagade kanske halkade i snön med cykeln eller om någon stoppade honom.

Frågan om vad som orsakade händelsen, som faktiskt påminde litet om en filminspelning, får man nog aldrig veta. Om mannen med munskyddet hade stämt träff med tjuven för att sälja det som fanns i cykelkorgen – men affären gick snett och spekulanten kanske hoppade på cykeln och drog. Tillfället gör tjuven. Eller om den bestulne hade parkerat cykeln tillfälligt med det värdefulla i korgen och den oärlige kommit förbi och cyklat i väg. Eller om mannen med rocken sett någon bli bestulen och sprang för att stoppa bedragaren. Tillfället gör tjuven – igen.

Det stod inget om händelsen bland polisens notiser om händelser. Men ett råd är att inte lita på någon när man säljer till en obekant och att alltid ha uppsikt över något värdefullt, om så bara för några sekunder.