INSÄNDARE/DEBATT Hovrätten sänker straff för tortyrrånare Solna kyrkogård.

Som vi i gruppen tidigare skrivit om i gruppen så lägger jag en del 3 nu.

(Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.) svar på åsikt: redaktionen@norrortstelegrafen.se

Under en hel natt, i nio skräckfyllda timmar, misshandlade, hotade, våldtog och torterade två män två unga pojkar på en kyrkogård i Solna. I tingsrätten dömdes 18-åringen och 21-åringen, till fängelsestraff för den bestialiska tortyren av de pojkarna som fruktade för sina liv.

Tingsrättens dom överklagades och nu har domen i Svea Hovrätt kommit: Medan 18-åringens straff på nio års fängelse kvarstår får 21-åringen ett sänkt straff från fem och ett halvt år till fem års fängelse.

Det var den 22 augusti förra året som en förbipasserande slog larm till SOS då denne vid sin morgonpromenad runt niotiden på morgonen stötte på två grovt misshandlade pojkar vid Solna kyrka och ringde polisen. pojkarna, 15 och 16 år gamla, hade varit på väg hem från en fest och då hade två män tagit kontakt med dem och försökt sälja droger till dem. När pojkarna tackade nej blev de knivhotade och tvingades följa med in på kyrkogården där pojkarna utsattes för upprepade och allt mer sadistiska brott vilket kom att få stor uppmärksamhet av allmänheten.

I Solna tingsrätt fick de båda gärningsmännen, relativt hårda straff. 21-åringen dömdes till nio års fängelse och 18-åringen till fem och ett halvt års fängelse.
Domen överklagades dock och hovrätten tog upp målet. Medan hovrätten i stort höll med om tingsrättens dom valde man att ändra en punkt och sänkte straffet för 21-åringen med ett halvår. Motiveringen är att ett annat rån, som genomfördes med pistol, har ett något lägre straffvärde än vad tingsrätten bedömde det som.

Polisutredningen från fallet visade att de killarna hade tvingats in på kyrkogården vid kyrkan under knivhot av 21-åringen och 18-åringen. De blev därefter knivhuggna i benen för att förhindra att de skulle kunna fly, kläddes av, bands och förnedrades, brändes med tändare och en av dem våldtogs av männen samt blev urinerad på under den nio timmar långa skräcknatten. Vid ett tillfälle under natten skall de två pojkarna ha motats ner i varsin grop och börjat begravas levande och fruktade att de skulle mördas av gärningsmännen.

I polisförhör berättade pojkarna om den brutala misshandeln och tortyren de utsattes för:
”Vid första tillfället när de kommer in i kyrkogården så får de mer sparkar men när de kommer till andra platsen där [Maskerat] får ligga på mage en längre stund och [Maskerat] får ligga på rygg. Då får [Maskerat] många sparkar, ibland fotbollssparkar, mot huvudet så att det känns som att det rinner blod från huvudet. Sparkarna träffar med ovansidan av skon på framsidan. Ibland så står de på [Maskerat] huvud och trampar på kropp och huvud när de går över dem.”

Tingsrätten skrev i ett pressmeddelande om den initiala domen som avslöjar nivån av sadism hos förövarna:

”Tingsrätten anser att det är bevisat att tonåringarna under kvällen och natten fått ta emot åtskilliga slag, bl.a. med en spade, sparkar och att de blivit knivstuckna. De har tvingats av sina kläder, bundits till fötter och armar, försetts med munkavel och tvingats ligga nakna i bl.a. gropar, täckta med pinnar.”

”De har fått motta åtskilliga hot om att de skulle dö och begravas. En av tonåringarna har utsatts för en grov våldtäkt när han låg på marken, naken, bunden och med munkavel och ögonbindel. Han har även bränts på axeln.”

Efter tortyrnatten lider båda pojkarna av psykiska men från tortyrnatten, sover dåligt, har mardrömmar och svårare med skolarbetet samt känner stor oro och rädsla för att vara utomhus. Händelserna har ärrat dem psykologiskt, vilket inte är märkligt med tanke på vad de utsattes för.

18-åringen är född i Sverige men har tunisisk bakgrund och att 21-åringen är född i Iran, och kom till Sverige som barn 2009 och sedan dess fått svenskt medborgarskap. Båda två förekommer i brottsregistret, mestadels för stöld och narkotikarelaterade brott. Senast månaden innan tortyrmisshandeln dömdes 21-åringen, som varit elitutövare i thaiboxning, för mordbrand efter att ha kastat molotovcocktails och orsakat miljonskador på en egendom. Påföljden blev fängelse i ett år och sex månader men han släpptes fri från häktet och hade ännu inte börjat avtjäna straffet för det brottet när han begick tortyrrånet mot de drabbade pojkarna.

Solna tingsrätt dömde ursprungligen 18-åringen för grov våldtäkt, människorov, grov misshandel, rån, övergrepp i rättssak, narkotikabrott, olovlig körning, ringa stöld och ringa narkotikabrott till fem och ett halvt års fängelse.
21-åringen dömdes däremot för grov våldtäkt, människorov, grov misshandel, rån, övergrepp i rättssak och ringa narkotikabrott till fängelse i nio år. De skulle även tillsammans betala skadestånd till pojkarna, drygt 250 000 till den ene pojken och knappt 145 000 till den andre.

Förutom kyrkogårdsnatten stod männen åtalade för ytterligare ett gemensamt rån. Det var i juli som de misstänks ha angripit två tonåringar, också i Solna, som under pistolhot med en skarpladdad pistol, fick utstå slag och sparkar. För det rånet döms 18-åringen, men inte 21-åringen.

Efter att domen överklagats av alla parter valde Svea Hovrätt att ta upp målet och domen som hovrätten meddelade var i stort överensstämmande med tingsrätten. Man skriver i domen:

”Hovrätten instämmer i alla delar i tingsrättens bedömningar om vad som är utrett i målet. Hovrätten instämmer vidare i tingsrättens bedömningar att det är 18-åringen och 21-åringen som är gärningsmännen samt att de har agerat tillsammans och i samförstånd under alla delar av händelseförloppet. Hovrätten instämmer även i tingsrättens bedömningar vad gäller vilka brott som 18-åringen och 21-åringen ska dömas för. På de skäl som tingsrätten i sin dom redogjort för ska gärningarna rubriceras på det sätt som tingsrätten har gjort. Tingsrättens dom ska därför inte ändras i dessa delar.”

Men man kom däremot fram till att straffvärdet för pistolrånet var något lägre än vad tingsrätten bedömde:
”Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning vad gäller det samlade straffvärdet för gärningarna på Norra begravningsplatsen. 18-åringen döms dessutom för ett rån begånget i juli 2020. Enligt hovrätten är straffvärdet för denna gärning något lägre än vad tingsrätten funnit, omkring tre års fängelse.”

Därför valde man att sänka straffet för 21-åringen från fem och ett halvt år till fem års fängelse. Man bestämde även att de båda gärningsmännen skall vara fortsatt häktade tills dess att fängelsestraffet inleds.
 
 Åsikt/Svar skickas till: redaktionen@norrortstelegrafen.se 

Insändare/debatt av Sanela Stokic & Daniela Rivera Polis & Händelser i Orten

Källa/bild: Solna tingsrätt & Aftonbladet