KUNGSHOLMEN Det är skillnad på kö och kö. Skulle alla de som väntade tålmodigt på att få komma in på Systembolaget  i dag, lördag, ha betett sig lika lugnt utanför en vårdcentral? Tveksamt.

De stora högtiderna i slutet av förra året är sedan länge historia. Då var det många som var sent ute och inte såg något märkligt i att i pandemitider får man vänta länge på att komma in på Systembolaget – inte minst ett av dem på Kungsholmen. Skulle liknande scener ha skett utanför ett av vårdcentralerna i stadsdelen är risken ganska stor för att polisen eller vakter hade anlitats för att inte äventyra säkerheten.

Men jobb och annat gör att köpet av alkohol blir i slutet av veckan, på en lördag eftermiddag, framförallt minuterna före stängningsdags klockan 15.

Därför växer kön snabbt och blir minst lika lång som kring jul och nyår. På bilden här intill ser ni hur tätt det var mellan de köande. Kanske att respekten för avstånd började mattas av litet eftersom restriktionerna upphör under nästa vecka.

Men i dag, lördag den 5 februari, var restriktionerna i stort desamma. Det gjorde att det såg lugnt ut i affären och en anställd släppte in köande när någon eller några hade köpt sitt på ”bolaget”.

Och Systembolaget hade redan stängt när ett antal fortfarande väntade på att få komma in och handla. Under tiden de väntade kanske de lovade sig själva att nästa gång inte komma så nära före stängningsdags.