Med sin inbjudande fasad täckt i glittrande juleljus är förväntningarna på topp när man när man närmar sig julbordet på Hasselbacken. Trots att det är glad stämning så är det inte någon större glädje när det köas vid Julbordet som inte innehåller stor variation för priset 795 kr. Och inte ett enda vörtbröd. Få sillsorter och korvar. Laxen serveras i form av små tjocka fyrkanter istället för mjälla skivor.

Underbemanning gav brist på bland annat potatis, Jansons frestelse, kaffekoppar och bestick de få gånger vi närmade oss bordet. Halva sällskapet fick sin dryck en god stund innan resten. Känslan är amatörmässig och att man storhandlat på någon grossist istället för att göra eget. Möjligen var köttbullarna gjorda på plats då de var ovanligt lösa i konsistensen och smaklösa jämfört med färdiglagade på affären. Torra sojakorvar och torr Janssons utan ansjovis som vego alternativ och inte så mycket mer för veganer. Till och med dessertbordet var en besvikelse med billigt godis och dåligt tillagad pannacotta och mousse i små glas. Det kändes som en buffet i en skolmatsal där man haft allt för låg budget att röra sig med.

Det var dock god glögg i glögg-tunnan som man fick hämta själv i när man kom. Upplevelsen var långt från den lyxupplevelse som förväntats till det priset. Men det var folkligt och glatt ändå. Det verkade vara en del hitresta turister som bodde på hotellet och tagit paketerbjudandet. Och platsen är ju riktigt vacker om man vill ta en kvällspromenad i Stockholm.  

Mejla och risa eller rosa ditt julbord
mattias@stockholmstelegrafen.se

Foto: Naseem Quraishi-Larsson