MODE Underkjolen har gjort en lång resa från femtonhundratalet då det var ett effektivt absorberande mensskydd, till nutidens glamorösa underplagg för bröllop och fest. Det speglar en resa inom mode, från heltäckande plagg med mycket tyg, till enklare minimalistiskt mode med jeans och t-shirt som bas som det var på 70-talet eller dagens festblåsor med bara axlar och rygg och svepande kjol för galor och middagar.  

Kläder som personligt uttryck

Idag har vi ett brett mode där man vill uttrycka sin personlighet och livsstil.  Kläderna kan vara enkla och bekväma eller rena konstverk, och man kan följa olika trender som passar stil och intressen. Dansstil och klädstil hör ju ihop och 50-tals klänningar finns att få tag på i många varianter och utföranden för de som buggar. Oftast med utställda kjolar där det kan behövas en eller två underkjolar för att få det rätta stuket.

Underkjolen är inte bara ett minne

Jag minns själv när jag fick min första underkjol av min mamma. Jag tyckte den var fin. Den var av mörkblå satin med spets. Men jag visste ärligt inte riktigt vad jag skulle ha den till, jag använde ju mest tighta blåjeans.

I mina tonår blev det också modernt med långa kjolar och vit spetsunderkjol som tittade fram under, men oftast bara en fastsydd spetskant.

Men min mamma hade alltid underklänning. Jag testade att ha underklänning och underkjol under mina kjolar som jag ändå hade ibland. Kjolen gled svalt och skönt över höfter och lår och hängde snyggt utan att klistra fast.

Men jag tror inte jag köpte någon själv förrän det var dags att gifta mig. Det var fortfarande modernt med stora fluffiga bröllopsklänningar efter Prinsessan Dianas bröllop.

Kjolen skulle vara lång och vid och utstående runt höftpartiet. Det var korsett och fluffig underkjol som gällde för att se ut som en riktig sagoprinsessa. Eller möjligen en jättestor gräddbakelse.

Underkjol för fest och show

För mig är underkjol förknippat med fest och glamour. Konstigt då att få veta att underkjolen fungerat som mensskydd förr i tiden. Det absorberade ju vätska. Den var då gjord av bomull eller linne.

Men utstående underkjol av tyll minns jag även från baletten när jag var liten och dansade på Kindahls dansskola i Vällingby. Jag kände mig så fin!

Min mamma hade också en fantastisk turkos bröllopsklänning från sent femtiotal med utstående tyllkjol och spetsliv. Jag brukade prova den som barn och kände mig så elegant!

Gamla modetrender blir som nya

Jag gläds nu att se att 50-tals modet är på väg igen. Det finns rena retro on-line shoppar där klänningarna verkligen ser ut som original från femtiotalet. Jag hoppas att det kommer mycket femtiotals inspirerat mode i butikerna. Färgerna ser vi både i kläder och inredning. Men jag kanske får nöja mig med piratbyxor och stor tröja som Marilyn Monroe hade ibland och som vi som var med 1978 när dansfilmen ”Grease” kom, fick se. En film som blivit kult och fortfarande inspirerar nya generationer och går att få tag på än idag.

Jag har inte riktigt den getingmidja längre som behövs för klänningarna. Men jag försöker övertala döttrarna att prova! Jag får väl göra som min mamma. Börja med att köpa dem en underkjol!

Foto: Naseem Quraishi Larsson

Bröllopsklänning från 50-talet
Klänningen på år 1958