Ett högaktuellt ämne i dagens samhälle är såklart vaccineringen mot Covid-19 som ständigt är på allas läppar. Många är oroliga och en del är kritiska till att vaccinera sig, men är det verkligen så farligt?

I tisdags, förra veckan, skickades ett brev ut till alla födda 1941 och tidigare. Med information om hur intresserade bokar tid för vaccination på sin vårdcentral. I nuläget är planen att de som är födda 1942–1951 kommer att kunna börja boka sina vaccinationer i mars/april. Om allt går enligt planerna beräknas vaccinet vara tillgängligt att boka för allmänheten i april/maj.

Emil, 31 år, från södra Stockholm är en av de första i Sverige att ta båda doserna av vaccinet. Han arbetar inom vården, på ett LSS boende och har ställt upp på att svara på några av de frågor vi alla söker svar på.

Det diskuteras hejvilt i samhället kring huruvida det varit obligatoriskt eller ej för de anställda inom vården att vaccinera sig. Emil berättar att han blev erbjuden av sin arbetsgivare att ta vaccinet men att det inte på något sätt varit påtvingat från företaget sida.

–  Det var helt frivilligt och jag kunde säkert sagt nej om jag ville, säger Emil.

På frågan varför han ändå valde att ta vaccinet trots att många är så kritiska får vi till svar att Emil själv läst på hos medicinska företag, läkarutlåtanden och andra säkra källor han litar på. Han berättar att han är mer rädd för de permanenta skador Covid-19 kan ge än av att ta vaccinet.

– Hellre 2 små sprutor än att få leva resten av livet på syrgas, berättar Emil.

Forskare på Lunds Universitet har sedan i maj förra året arbetat på en studie vid namn ”Tidig diagnos av covid-19 patienter med ökad risk för lungfibros kan förhindra allvarliga lungskador”. Dem försöker där få fram metoder som ska kunna identifiera dessa riskgrupper så tidigt som möjligt, för att bättre kunna påverka sjukdomsförloppet.

Hur kändes det och hur mådde du efteråt?

– Själva sticket kändes nästan inte alls med någon av dom. Efter båda doserna hade jag lite ont, svullnade lite, var öm och kände mig smått dåsig. Men efter andra dosen som jag ändå hört skulle var värst, gick både smärtan och svullnaden över fortare än med första dosen. Dåsigheten varade dock någon dag mer.

Finns det något du skulle vilja säga till dem som tvekar?

– Gör det bara, för allas skull. Alla vaccin jag tagit tidigare har varit värre. Framförallt stelkrampssprutan är mycket värre än vaccinet mot Covid-19.

FOTO: privat

Källor: 1177.se 

lu.se