NATURRESERVAT / PROMENADSLINGA En strålande eftermiddag i april begav sig jag och min kompis oss iväg till Södra Törnskogen som ligger i Sollentuna kommun.
Vi ställde in Vaxmora torp på gpsen och parkerade gratis i tre timmar på en parkering mitt i ett radhusområde.

Första sträckan på ca 40 meter, bestod av en vanlig asfalterad gångväg. Men snart kom vi in på en bred och handikappanpassad skogsväg. Det tog inte lång tid förrän vi kom fram till utsikten över Norrviken, en träbyggd ramp med bänkar och räcke. Vi stod där en stund och njöt av utsikten.
Då vi visste att vi inte hade hur mycket tid som helst på oss innan solen skulle gå ned trampade vi vidare på den breda vägen och kom snart fram till Vaxmora torp. Här fanns en stuga, en mulltoalett, en hässja och en grillplats.

Enligt http://vaxmoratorp.se/ har Vaxmora torp funnits sedan sekelskiftet 1600/1700-talet men då endast som en ev. fäbod. Det har sedan dess använts som dagsverks bostad, hyresbostad, jaktstuga/semesterstuga till jästfabriken samt klubbstuga till en orienteringsklubb. Idag underhåller Vaxmora torps stödförening torpet. Det är ett populärt utflyktsmål för både barnfamiljer, pensionärer och vandrare. Det finns även möjlighet för skolklasser och förskolegrupper att komma på besök.

Vissa söndagar har torpet öppet för besök och fika. En aktivitets dag anordnas också främst för barnfamiljer i början av September varje år. (http://vaxmoratorp.se/)

Efter titten vid Vaxmora torp fortsatte vi in i skogen. Vi promenerade genom öppningen som fanns mellan gärdesgården. Vi kom in på en skogsväg som slingrade sig mellan träden.
Runt omkring oss knakade och brakade det av träden som vajade av blåsten samtidigt som fåglarna sjöng ikapp i kör.

Då vi varit i skogen flera gånger förut visste vi på ett ungefär hur vi skulle gå och vilka leder vi skulle följa. Ändock var vi inte helt säkra då skogen är stor och vi flera gånger haft turen/oturen att gå vilse.

Idag följde vi den bredaste stigen och kom snart ut på en grusig bilväg. Längst nedanför bilvägen låg en gammal öde ladugård och bakom den skymtade Norrviken. Åt andra hållet dit vi gick, fanns leder in i skogen samt en träholk med ved i. Vi funderade på var grillplatsen var och gick in i skogen för att leta men fann bara en saltsten och mat till fåglar. Kanske det fanns en grillplats i närheten men vi lyckades inte hitta någon.

Istället för att trampa in på en av lederna, valde vi att följa bilvägen. Den visste vi sen tidigare att den skulle ta oss till Norra Törnskogen som ligger i Upplands Väsby kommun. Och mycket riktigt, snart kom vi fram till parkeringen vid Norra Törnskogen. Idag var parkeringen proppfull då det var många orienterare ute och sprang. I vanliga fall brukar vi ha tur att finna en plats här. Men vid fina dagar är risken stor att parkeringen är upptagen av andra.

Vi fortsatte upp till grillplatsen och vindskyddet och pratade lite om att vi kanske skulle våga oss på att sova över här en natt i sommar. Skulle vi våga eller skulle våra hjärnspöken ta över och få oss att avbryta mitt i natten? Vi skrattade gott innan vi klev in en bit på sagostigen som finns att gå för de minsta. En slinga på ca 800m.

Enligt https://naturkartan.se/sv/upplands-vasby/tornskogens-sagostig finns 10 stationer längs slingan som inbjuder barnen till både lek och motorikövningar. Genom att läsa skyltarna får barnen även med sig lite kunskap om naturen.

Efter en stunds stillastående började vi frysa och kände att det var dags att börja röra på oss igen. Vi promenerade in i skogen och följde en stig som gick längs den bilväg vi nyligen gått på. Vi trampade över både rötter och större stenar innan vi balanserade över några stockar som låg utlagda över en grop och kom tillbaka på bilvägen.

Vi var bra sugna på att fortsätta en av lederna in i skogen som vi visste ledde tillbaka till Södra Törnskogen där vi idag ställt bilen, men vi visste samtidigt att solen var på väg ner och att vi vid flera tillfällen gått vilse när vi gått där. Vi beslutade oss därför att följa bilvägen tillbaka till den ödelagda bondgården och ta in i skogen där istället.


När vi kom tillbaka klev vi in på en av vägarna som ledde in i skogen igen. Min kompis som var med mig anade att vi gick in fel men envis som jag är propsade jag på att vi var rätt. Vi fortsatte in och upptäckte snart att vi tagit en annan väg in än den vi kommit ut på.
Då vi kände att det var bökigare att gå tillbaka och gå in rätt, fortsatte vi hoppfulla framåt. Vi kom snart fram till en spång som ledde oss över ett träsk, som taget direkt ur filmerna om Crocodile Dundee. I vår fantasi, vimlade träsket av hungriga krokodiler och ilskna träsktroll.

Vi fortsatte sedan upp för en stig, trampade över både rötter och stenar och passerade skyltar som visade oss vägen till Törntorp innan vi tillsut kom tillbaka till den bredare vägen vi gått på tidigare. Den bredare vägen som tillslut ledde oss tillbaka till Vaxmora torp och den väntande bilen. Turen tog oss två timmar och runkeeper informerade oss om att vi gått 10km.

Sammanfattningsvis är Törnskogen ett ca 800 hektar stort, ostört naturreservat enligt
https://www.sollentuna.se/bygga-bo–miljo/naturvard/naturreservat/sodra-tornskogens-naturreservat/.

I Törnskogen finns varierad natur, allt från en sjö (vid namn Snuggan) och mossor till hällmarkstallskog och kärr.

Törnskogen är även rik på fåglar. Det finns också älg, rådjur, ekorre och grävlingar i området.
(https://www.sollentuna.se/bygga-bo–miljo/naturvard/naturreservat/sodra-tornskogens-naturreservat/)

Enligt https://www.freedomtravel.se/2020/04/tornskogens-naturreservat/ finns olika leder att följa:
● Långbroleden
● Törnstigen runt
● Emmylundsmossestigen (3km)
● Hällmarksslingan (1,5km)
● Cykelstig (1,8km).
(https://www.freedomtravel.se/2020/04/tornskogens-naturreservat/ )
Mer om Törnskogen och de olika slingorna kan du läsa här: https://sollentuna.naturskyddsforeningen.se/sollentunasnatur/tornskogen/

Snabbfakta
Toaletter: Ja, en (vad vi kunde se).
Barnvagnsvänligt: Från parkeringen fram till Vaxmora torp, ja. Inte resten av Törnskogen.
Handikappvänligt: Från parkeringen fram till Vaxmora torp, ja. Inte resten av Törnskogen.
Hundbad: Inget utmärkt men delar av stigarna går nära Norrviken.
Terräng: Skogsstigar, asfalt, grusväg, gräs/gegga.
Längd: Olika längd på olika slingor.

Kommunikationer:
Enligt https://sl.se/: Från Sollentuna Kommun går buss 527 till Vaxmora

Är du en naturälskare? Ta en titt hos vår kompis facebooksida: NATURENS UNDER

Du hittar fler av våra slingor på här