KÄRLEK OCH RELATIONER Fortsätter dessa om och om igen är det dags att lämna.

Relationer är utmanande på olika sätt. Men när de överstiger en viss stressnivå påverkas aspekter i ditt liv negativt: ditt arbete, vänskapskretsar, din hälsa, till och med din mentala stabilitet.

En studie (https://www.webmd.com/sex-relationships/default.htm) visar att vistelse i ett dåligt äktenskap kan höja din stressnivå till den punkt där du är mer benägna att få hjärtsjukdomar (den främsta mördaren för både män och kvinnor i USA). Äktenskaps- och familjeterapeut Sharon Rivkin säger: ”Om du är i ett dåligt äktenskap, underskatta inte den stress som du bär på dig.”

Om du ser följande tecken på ett giftigt förhållande kan det vara dags att söka hjälp:

  1. Passivt aggressivt beteende

Om du kan känna att något är fel men när du frågar ”Vad händer?” den andra personen säger ”ingenting” men straffar dig sedan genom att ge dig den tysta behandlingen … det är passiv aggression. Ett problem med det är att det inte lämnar mycket utrymme för att lösa konflikten. Om du inte vet vad som är fel kan du inte fixa det.

Passivt aggressivt beteende åtföljs ofta av “gasläcka” eller att den andra personen tror att de är galna för att de egentligen ens ville ta upp det. Om du hela tiden känner att det är något  men när du försöker prata med din partner om det blir du avstängd, då är du troligen i ett giftigt förhållande.

  1. Flyktighet

Ett förhållande med extremt höga toppar och extremt låga nedgångar som tenderar att upprepas är med all sannolikhet giftig. Detta gäller särskilt om du har svårt att förutsäga när din partner blir upprörd.

Osäkerhet har visats, om och om igen, vara mycket svårt för inte bara människor utan alla djur. Studie efter studie visar att om man inte vet vad som kommer att hända eller hur man undviker smärta, ökar nivåerna av glukokortikoider (stresshormoner).

Ett hälsosamt förhållande omfattar naturligtvis konflikter, men inte hela tiden – och inte i akut grad.

  1. ”Skämt” som egentligen inte är skämt

Om någon ger förminskande kommentarer om dig men sedan hävdar att de ”bara skämtade” finns det ett problem. Känslomässiga mobbar tappar inte bara subtila förolämpningar, men de försöker ofta få sina offer att se dumma ut eller som om de överreagerar.

Hur vet man?: ett bra skämt får dig att känna dig inkluderad; ett giftigt skämt får dig att känna dig liten, arg och maktlös.

  1. Gå på äggskal

Har du någonsin dolt din telefon för att du är rädd för vad din betydande andra kommer att säga om en text från någon annan? Är du rädd för att gå ut med människor efter jobbet eftersom han / hon kan bli avundsjuk?

Friska relationer bygger på förtroende och öppen kommunikation. Om du ofta försöker förutsäga vad som kommer göra din partner arg och undvika det (även om det inte alltid fungerar), kan det vara en giftig situation. Du gör inte så med dina vänner; varför är OK med din betydande andra?

  1. Du känner att du måste be om tillstånd

Ett moget vuxet förhållande består av två vuxna, och vuxna behöver inte be varandra om tillstånd. Ja, relationer kräver kompromiss och du bör överväga din partner när du fattar stora livsbeslut som att flytta över hela landet eller byta jobb. Men om du känner att du behöver tillåtelse att planera med vänner, eller känner dig obekväm med att göra enkla val utan att ”se om det är OK” med din andra hälft, är det något fel.

  1. Ständig utmattning

Att försöka förutsäga någon annans beteende (eller humörförändringar) är tröttsamt. Gör det om och om igen i månader eller år, så blir du utmattad.

I hälsosamma relationer känner båda parterna sig normala och avslappnade för det mesta. Hos giftiga börjar de ”goda perioderna” som var så vanliga i början att bli färre och längre mellan och varar sällan länge. Om du hela tiden känner dig tömd och utmattad i ditt förhållande är det dags att tänka på att ge upp.

  1. Blir isolerad

En del av problemet med utmattningen är din motivationsnivå för att träffa någon annan, inklusive vänner och familj. Om din partner avskräcker dig från att träffa andra är det en stor röd flagga. Men den mer smygande frågan är när du själv slutar anstränga dig för att träffa de människor du älskar av ren utmattning. 

Det första steget när det gäller att komma ur ett giftigt förhållande är att erkänna att det finns ett problem. Var försiktig, ta hand om dig själv och få hjälp om du behöver det.

Läs även: Vad gör ett bra förhållande? 

Källa: Melanie Curtin Inc.com
Photo by Sydney Sims on Unsplash