Att vår- och höststäda kan kännas motigt men oftast väldigt skönt efteråt. Några grundliga storstädningar per år är väldigt bra för att hålla en god ordning och hygien i hemmet och inte minst själen.

Här följer några goda råd och tips på hur storstädningen känns lättare istället för att man irrar omkring i alla rum och gör det mer tidskrävande än vad det behöver vara.

Börja med att bestämma när städningen ska genomföras så det finns tid för det hela. Är ni fler i familjen så delar ni helt enkelt upp vem som gör vad.

Vad är det nu som ska ingå i en vårstädning? Det här tycker vi och här kommer tipsen:

  • Rensa

Rensa bort alla saker du inte använder. Töm även förrådet, garaget och skåp på saker som bara samlar en massa damm. Visst det är säkerligen mängder med bra att ha saker men det ser inte lika rörigt ut och ger plats åt något nytt.

Anordna en lite loppis eller skänk överflödet.

  • Häng ut och vädra

Ta ut och vädra mattor, kuddar och även madrasser. Skaka dem ordentligt eller piska dem. Så får du bort damm och kvalster.

  • Skåp

Torka ur alla skåp och hyllor ordentligt med en fuktig trasa.

  • Ugnen

Ugnen och spisen ska rengöras grundligt. Investera i bra ugnsrengöring och följ instruktionerna noga. Slå på ugnen, spraya och låt stå enligt instruktionerna på flaskan.
För att få gallret rent kan du fylla ett kar med coca-cola och låta gallret ligga över natten. Det är sant, det fungerar.

  • Golv

När det är dags att dammsuga är det enkelt att ställa stolarna på bordet så du kommer åt utan att det blir slarv, glöm inte lister, element och så vidare. Efter en noggrann dammsugning är det en noggrann golvmoppning. Missa inte kanter och hörn.

  • Putsa fönstren

Det här är ett måste under en vårstädning. För att lyckas med en fönsterputs så behöver du en skrapa, en balja med vatten, fönsterspray och torra handdukar eller tidningspapper. Det gäller att hela tiden toka bladet på fönsterskrapan för att slippa ränder. Använd också rikligt med vatten och se till att byta detta med jämna mellanrum.
Fågelbajs och annat som fastnat tar du bort med ett rakblad. Försök också att inte putsa dina fönster under en solig dag – detta blir nämligen betydligt svårare. Kom ihåg att ta insidorna också och torka karmarna rena med en blöt trasa.

  • Rensa kylen och torka ur

Plocka ur alla matvaror och ta sedan loss skivor och hyllor därinne. Börja med att slänga det du inte använder och rengör skivorna och hyllorna med hjälp av diskmedel och ljummet vatten. Det här är något som behöver göras oftare än vad man tror och inte bara under en vårstädning.

  • Badrummet

Lägg fokus på toaletten. Här menar vi bara toastolen utan allt ifrån kakel, klinkers handfat och kran. Detta är absolut nödvändigt och något som dessutom inte är så svårt som man kan tro. Här är tipset att du köper en flaska med ättika som du sedan fyller upp i en flaska för blomspray. Därefter sprayar du på kakel, längs fog, handfatet och på kranen och torkar efter en stund av med en trasa. Resultatet blir här att alla kalkavlagringar och beläggningar försvinner. Ättika är även effektivt mot mögel så det är bara att spraya på. Lycka till.

Bild: Pixabye