Xbox firar 20 års jubileum och konsoljätten kom i samband med detta med väldigt positiva nyheter. Tjänsten Xbox Cloud Gaming har nu gjorts tillgänglig på konsolerna Xbox One samt Xbox Series. Denna tjänst som också förkortas med benämning xCloud går ut på att spelarna kan spela spel utan att behöva ladda ner själva software – vilket innebär att spelarna slipper oroa sig för konsolens utrymme som var och fortfarande är en het debatt.

Att spela spel via cloud öppnar upp många nya möjligheter som kan ge Xbox en fortsatt stark framtidsposition på marknaden. Cloudfunktionen kan locka och göra det möjligt för spelarna att testa spel som de är intresserade av, men kanske är osäkra på om de vill köpa eller inte.

Den perioden som spelet är tillgänglig på cloud kan därmed mer eller mindre ersätta de tidigare användbara demoversioner, och fylla den så viktiga funktionen med att på ett attraktivt och lönsamt sätt presentera spel för kunderna. För till skillnad från mycket begränsade demo samt trialversionerna erbjuder xCloud fullständiga spel.

Så hur går ni tillväga om ni är sugna på att testa funktionen? Såvida ni äger en Xbox One eller Xbox Series S/X konsol, är det enda ni behöver göra att registrera er och börja prenumerera på tjänsten Xbox Game Pass Ultimate (ni betalar en fast summa varje månad). Via Game Pass kommer ni sedan få tillgång till många olika spel. De som kommer bli tillgängliga via cloud kommer markeras med en ikon för att det ska vara enkelt att hitta dessa.

En annan häftig funktion är att spelare med den äldre generationens konsoler, det vill säga Xbox One, kommer ha möjlighet att spela spel som i vanliga fall inte är tillgängliga för köp till One konsolen. Om spelet bara finns med i xCloud kommer det alltså bli möjligt att spela titeln även på den nu många år gamla konsolen. Ett spel som lovas komma till xCloud är Microsofts senaste utgåvan av Flight Simulator, som kommer till cloud i början på nästa år.