För första gången i svensk domstol väcktes åtal idag mot en 49-årig svensk kvinna som misstänks tillåtit att hennes son använts som barnsoldat för att strida tillsammans med IS.

2013 reste kvinnan med sin man och fem barn till ett IS-kontrollerat område i Syrien.
Nu åtalas hon för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott som begåtts mellan 2013 och 2016. Det är två brottsrubriceringar, eftersom benämningen i den svenska lagstiftningen ändrades 2014.
Åtalet gäller dock en gärning som 49-åringen misstänks ha medverkat till, alltså att använda barn som soldater i väpnad strid.

Bland bevisningen finns filmer och foton som visar hur kvinnans ena son som är född 2021 befinner sig i krigszon och beväpnad poserar tillsammans med IS-soldater. Pojken dog i strid endast 16 år gammal.

– Den här typen av brott är mycket allvarliga, och vi har ett omfattande internationellt samarbete i samband med de utredningar som gäller brott begångna av IS, säger Patricia Rakic Arle, chef vid krigsbrottsgruppen, Noa.

Kvinnan greps när hon landade i Sverige i mitten av december 2020 för annan brottslighet, hon hade då utvisats på livstid av det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien. Hon satt häktad här i två veckor, men släpptes, därefter greps och häktades hon på nytt för nu aktuella misstankar i september i år.

– Då hade vi fått en så övertygande bevisning att vi ansåg att hon skulle frihetsberövas, säger Patricia Rakic Arle.

Källa: Polisen.se

Fakta

I Sverige utreds krigsbrott av Gruppen för utredning av krigsbrott, vid polisens nationella operativa avdelning, Noa. Gruppen tar emot tips och anmälningar från allmänheten, Migrationsverket, Säkerhetspolisen och lokal polis runt om i Sverige. Utredningarna bedrivs i nära samarbete med Internationella åklagarkammaren.

Krigsförbrytelser hette innan 2014 folkrättsbrott och är ett samlingsbegrepp för överträdelser av den internationella humanitära rätten och är brott som begås i samband med krig.

Sverige har skrivit under Genèvekonventionerna och Romstadgan, som är grunden för den internationella brottsmålsdomstolen i Haag. Det innebär att Sverige har förbundit sig att spåra upp, utreda och medverka till att förövare av folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser lagförs.