egen bild)

Microsoft Windows är installerat på över 800 miljoner enheter. Den ursprungliga kärnpinnen för operativsystem (OS) går fortfarande starkt, och deras senaste utgåva innehåller ännu fler funktioner som hjälper dig att använda din dator snabbare och smidigare.

Eftersom Microsofts stöd för Windows 7 har gått ut har majoriteten av världen bytt till Windows 10, som ofta är ihopkopplat med Microsoft 365. (som tidigare kallades Office 365.)

Det finns gott om tips och tricks för att lära dig om du har använt Windows 10 ett tag eller nyligen har uppgraderat!

 

1. Leta enkelt och snabbt i Windows 10

Sökfunktionen i Windows 10 är den överlägset mest användbara delen av hela operativsystemet. Sökningen är inte längre begränsad till att hjälpa dig att hitta en felplacerad fil; den är nu också integrerad i systemmenyerna.

Börja längst ned till vänster på skärmen och klicka på söksymbolen. Som standard visar sökfönstret dina mest använda appar samt senaste aktivitet, så att du snabbt kan komma åt de program och objekt du behöver.

Börja skriva i aktivitetsfältet längst ned i sökfönstret, så hittar Windows den information du behöver.

 

2. Använd Focus Assist för att hålla fokus

Vi distraheras alltid från vår uppgift. Meddelanden visas med slumpmässiga intervall för att avleda vår uppmärksamhet från den aktuella uppgiften.

Focus Assist hjälper dig att hålla målet. Du kan stänga av aviseringar, varningar och andra distraktioner när du behöver hålla dig på rätt spår genom att vrida en omkopplare.

Fokusassistent finns i Inställningar> System> Fokusassistent.

Programmet utan avbrott kan ställas in så att det slås på automatiskt under angivna timmar, eller så kan du slå på det manuellt när du håller en presentation eller delar din skärm för att undvika potentiellt pinsamma aviseringar!

Du kan också ändra inställningarna.

Oavsett vad du arbetar med måste vissa kontakter komma igenom. Vi har diskuterat om det är nödvändigt att konfigurera VIP: er på din telefon, och du kan göra detsamma på din dator.

Välj ”Endast prioritet” från inställningarna för Fokushjälp. Du hittar ”Anpassa din prioritetslista” under det här alternativet, där du kan välja vilka nyckelpersoner och till och med program du vill få omedelbara varningar från.

Allt annat kommer att skjutas åt sidan så att du kan koncentrera dig på ditt nuvarande jobb.

Oroa dig inte; när som helst du är redo att låta tankarna vandra, ger ditt actioncenter dig en sammanfattning av vad du missade när Focus Assist var aktiverat.

Håll dina distraktioner i schack.

 

3. Vet du vad en molnklippstavla är? = Urklipp

En annan funktion som väldigt få använder är den här. Cloud Urklipp är ett verktyg som låter dig kopiera och klistra in text, länkar och bilder på många enheter.

För att komma till alternativet molnklippstavla, tryck på Windows + V.

Detta kommer att visa molnklippbordet, som visar alla saker du redan har klippt och kopierat, inklusive text, HTML och foton under 1 MB i storlek.

Om den kopierade texten i denna urklippshistorik är mindre än 100 kb stor kan den delas på alla enheter som är inloggade på samma Microsoft -konto. Vänsterklicka på ett innehåll i Urklippshistoriken för att välja det. Välj sedan klistra in i rullgardinsmenyn eller tryck på Ctrl + V för att klistra in det valda materialet var du vill.

 

4. Använd nattljus och mörkt läge

Har du en preferens för att arbeta sent på kvällen eller tidigt på morgonen? En skärm som är alltför ljus kan orsaka huvudvärk och belastning på ögonen.

Mörkt läge – Välj ”mörkt” som standardläge för Windows och/eller app under Inställningar> Anpassning> Färg. Detta mörknar din bländande vita skärm och visar vit text mot en svart eller grå bakgrund i de flesta Windows -appar och funktioner. Du kan experimentera med olika tider på dagen för att avgöra vad som fungerar bäst för dig.

Nattljus – Nu när vi alla är på videosamtal som Zoom för det mesta av dagen, kan du upptäcka att när du sitter rakt framför din massiva skärm får du dig att bli överexponerad. Aktivera helt enkelt ”Night Light” i Inställningar> System> Display. Night Light är ett ”blått ljusfilter” som får din skärm att använda varmare färger på natten för att hjälpa dig att sova bättre och minimera ögonspänning – men att använda det under dagen får dig att verka MYCKET bättre på de ständiga videochattarna!

 

5. Skydda din Windows 10 -dator

Vi skulle vara försumliga om vi inte lägger till några grundläggande säkerhetsriktlinjer för Windows 10.

Här är några förslag som varje användare bör vara medveten om, men kom ihåg att skyddet för cybersäkerhet har blivit betydligt mer komplext och sträcker sig långt utöver att säkerställa att din dator har lämpliga inställningar aktiverade.

För att upptäcka hur du på ett adekvat sätt försvarar ditt företag eller hemmakontor, prata alltid med en erfaren cybersäkerhetskonsult!

*Se till att Windows är uppdaterat. Windows -uppdateringar är inställda att ske automatiskt som standard. Som ett resultat kan du ibland få en uppdatering som du inte vill och inte kan undvika. Men du vill få dina uppgraderingar så snart som möjligt eftersom några av dem är viktiga säkerhetsåtgärder.

*Om du inte redan har gjort det, skapa ett inloggningslösenord. När Windows installeras glömmer många individer att skapa ett inloggningslösenord. Men om du inte har en, är din dator öppen för attack! Klicka på Lägg till under lösenord i Inställningar> Konton> Inloggningsalternativ.

*Se till att din säkerhetsprogramvara är uppdaterad och igång. Även om Windows 10 har grundläggande skydd mot skadlig kod, rekommenderar vi att du vidtar ytterligare försiktighetsåtgärder. Kontakta en kompetent IT -säkerhetsspecialist som kan hjälpa dig att garantera din säkerhet!

*Håll din programvara uppdaterad och eliminera alla program du inte använder. Du är säkrare om din attackyta är liten. Minska det genom att avinstallera program som du inte kommer att använda. Det kan vara bloatware, som kom med din dator och äter upp utrymme samtidigt som det utgör en säkerhets- och integritetshänsyn. Ta bort den om du inte använder den.

*Tänk på att använda kryptering. Någon kan stjäla värdefull data om de stjäl din inloggade dator eller får fjärråtkomst till dina filer. Det är en bra idé att kryptera det. BitLocker, som kan säkra dina inbyggda eller bärbara diskar, ingår i Windows 10 Professional, Enterprise och Education. Återigen, om du är osäker på hur du konfigurerar dessa typer av säkerhetsinställningar, sök råd från en professionell.

*Använd en VPN när du reser
. Wi-Fi-hotspots på mobila enheter kan vara farliga. Använd ett VPN
som krypterar allt du skickar och tar emot om du gör något kritiskt. Ditt företag kommer sannolikt att tillhandahålla en, men om du är en enskild ägare har du många alternativ för att skapa din egen VPN

.

Det finns mycket information om hur du får ut det mesta av Windows 10, men det finns ingen större resurs än Microsoft själva. För att komma igång på vägen till att bli en Windows -expert, kolla in deras senaste resurser!

Vill du läs mer om liknade saker, besök min blogg här…

Jan-Erik Lindblom