Fackförbundet Kommunal kallar vaccinationskrav inom omsorgen för en “icke-fråga”, statens medicinsk-etiska råd anser att vårdpersonal har ett moraliskt ansvar att vaccinera sig och forskare menar att äldre och sjuka har rätt att få veta om den som ska utföra vård är vaccinerad.

 

Stockholms sjukvårdsregionråd Anna Starbrink kom i veckan med ett förslag om en lagändring för att införa vaccinationskrav i offentlig verksamhet, vilket i förlängningen kan leda till att anställda som inte vaccinerar sig kan sägas upp.

-Fokus måste bli vad de äldre tycker, och vad de har rätt att veta och kräva som omsorgstagare. Den sårbaraste gruppen måste vi utgå ifrån, säger Håkan Jönson, professor vid Socialhögskolan vid Lunds Universitet till DN, och efterfrågar även en nationell policy, som ringar in de äldres rättigheter att få information och ställa krav på omsorgen.

Håkan Jönson lyfter Folkhälsomyndighetens rekommendation till personer som inte är fullvaccinerade; att hålla avstånd och att ta särskild hänsyn till personer i riskgrupp och personer över 70 år.

Håkan Jönson, professor vid Socialhögskolan vid Lunds universitet – pressbild.

Han befarar att om de äldre inte har rätta att veta kommer allt fler att avstå äldreomsorg.

-Möjligheten att tacka nej har man inte om man har stora hjälpbehov. Då borde man i alla fall ha rätt att få veta vem man tar emot. Det kommer att leda till bråkiga situationer och stigma, men det måste vara bättre än att människor avlider, säger han.

 

För facket är frågan om vaccinationskrav känslig

-Den har inte kommit upp som en fråga som medlemmarna vill att vi ska driva fackligt. Dels kan det vara skambelagt bland dem som inte vaccinerat sig. Dels är det kanske mer en fråga mellan den anställde och chefen på ett mer direkt plan, säger Fredrik Jansson, pressekreterare på Kommunal.

Kommunal i Stockholms län vill inte kommentera förslaget. Foto: pressbild

Folkhälsomyndigheten uppskattar att drygt hälften av de som jobbar inom äldreomsorgen i länet är fullvaccinerade. I den senaste veckorapporten från Region Stockholm hade 51 personer konstaterats smittade på något av länets särskilda boenden.