SÖDERTÖRN Idag dömdes de båda männen till fängelse i sju respektive fem år och sex månader för förberedelse till mord. Männen hade planerat att mörda två personer i södra Stockholm sommaren 2020. Bland annat består bevisningen mot männen av material från krypterade chattar.

Det var vid en husrannsakan av en bil i Skärholmen i södra Stockholm 31 juli 2020 som en automatkarbin med magasin, en handgranat samt ammunition förpackat i en plastsäck påträffades. Polisen bytte ut fyndet mot välliknande replika och avvaktade. 

Dagen efter åkte två män i 25-årsåldern till bilen och plockade upp det bytta vapnet från bagageluckan på bilen varpå de greps av polisen.  

Samtidigt hölls ett kalas med både barn och vuxna bara 500 meter ifrån platsen där flera av deltagarna hade kopplingar till kriminella nätverk i Bredäng och ett mc-gäng, där bland annat en 34-årig man som under utredningen visade sig vara en av måltavlorna. 

I utredningen finns avlyssnade samtal och krypterade chattar som visar att det under flera månaders tid pågått en kartläggning mot två personer med ledande positioner i nätverk.

Tingsrätten finner att åklagaren bevisat att de båda männen hade i hämtandet av vapnet syfte att mörda en eller flera personer ur rivaliserande gäng som befann sig i närheten. 

På polisens hemsida säger Linnéa Allheim, utredare vid polisens avdelning för grova brott i polisområde Stockholm Syd:

“– Vi har lagt mycket arbete på att analysera materialet. Materialet från Encrochat har ytterligare förstärkt det vi hade anat. Det är tyvärr alldeles för många unga pojkar som mist sitt liv under de senaste åren på grund av att vapen hamnat i fel händer. Vi kämpar dagligen med att försöka vända den hemska trend som har utvecklats i samhället. Därför känns det såklart väldigt bra när vi lyckas vara med och förhindra att ytterligare personer skadas eller i värsta fall mördas”

De två 25-åringarna dömdes idag av Södertörns tingsrätt till fängelse i sju respektive fem år och sex månader för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. En av dem döms dessutom för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. En 31-årig man döms för att ha tillhandahållit vapnet och för grovt narkotikabrott, rattfylleri samt lagen om brandfarliga och explosiva varor. Mannen döms till fängelse i tre år och sex månader.

Ytterligare två män födda 1986 åtalades i ärendet, misstänkta för stämpling till mord, men dessa friades.

Bild: Mattias Wåhlin
Källa: Polisen.se