En mästare ska utses. Två lag spelar om den mest prestigefyllda trofén på svensk mark och det är dessutom två storstäder som kämpar om det – Malmö mot Stockholm. Här är förutsättningarna inför den allra sista omgången av Allsvenskan, där allt kommer att avgöras.


Efter 29:e spelade matcher är det nu två lag som gör upp om den så åtråvärda trofén och att få kalla sig svenska mästare för säsongen 2021. Dessa är ledande Malmö FF, som vann Allsvenskan ifjol och som i säsongen 2019 förlorade titeln med en enda poäng till Djurgården, och stockholmslaget AIK.

AIK tog jätterevansch på sig själva under detta året efter vad som var en blyg insats under 2020, där laget slutade långt efter topplagen på en niondeplats. Denna säsong har det sett betydligt bättre ut och AIK är nu med i kampen om den eftersträvansvärda titeln. Stockholmslaget ligger just nu två poäng efter Malmö, vilket också innebär att Malmö sitter i förarsätet gällande den här guldstriden.

Inte nog med det, Malmö har dessutom en klart bättre målskillnad vilket innebär att AIK måste vinna mot Sirius samtidigt som Malmö förlorar mot Halmstad. Det är det enda scenario efter vilken AIK kan jubla. För Malmö är det en poäng som gäller och då behöver man inte se sig över axel överhuvudtaget efter resultat mellan AIK och Sirius. Spelar skåningarna oavgjort så är pokalen deras.

Läget är, trots att Malmö ligger i framkant, inte helt hopplös för AIK i alla fall. Man möter nämligen Sirius som med sina 37 poäng ligger på säker avstånd från nedflyttningsstriden och som spelar ”enbart” om slutplacering. Nedflyttningsstriden är däremot Malmös kommande utmanare Halmstad högst involverade i. Faktum är den att Halmstad måste gå för en vinst för att vara på den säkra sidan, då Degerfors, som för tillfället ligger på en 14:e plats har lika många poäng.

Degerfors möter dessutom ligans klart sämsta motstånd som redan är klara för nedflyttning, vilket innebär att Halmstad verkligen måste leverera mot Malmö för att vara säkra på att få vara kvar i Allsvenskan även under kommande säsong.

Allt kommer att avgöras redan nu på lördag. Samtliga matcher utav Allsvenskans sista omgång börjar klockan 15:00.