KUNGSHOLMEN Mycket kan hända på en badstrand – men att kanadagäss slår sig ner bland badande hör kanske till ovanligheterna.

Det hände mig på Smedsuddbadet. Jag visste inte hur jag skulle bete mig när de kom som en flock och omringade mig.

Jag, min hustru och en av våra döttrar slogs av hur lugnt och skönt det var vid badet. Fjärran från den myrstack av folk som var när den tropiska värmen flödade i Storstockholmsområdet i juli.

Min hustru var först i men jag kom tätt efter och vi njöt av att ha nästan hela badstranden för oss själva. Men jag hade just hunnit doppa mig och ta några simtag när jag såg att min hustru tittade smått bekymrat över huvudet på mig.

Hon hann inte säga något förrän det nästan otänkbara hände: En tiotal kanadagäss landade bara några meter från mig. Jag hade turen som inte fick någon av dem på mig eller på mitt huvud och jag hörde bara ljudet av vinddraget från fåglarnas vingar eller som om en drake eller badboll just hade missat mig och landat på vattenytan.

För jag hade hellre haft sådana föremål intill mig än de många gässen som blixtsnabbt hade samlats i en ring runt mig. De stirrade på mig som om de velat säga att ”hur har du mage att vara här när vi kommer? Försvinn!!!”

Min hustru som hade simmat ut en bit från stranden, insåg snabbt att det var lönlöst att simma rakt mot mig för då hade kanadagässen kunnat känna sig hotade och anfallit henne. Jag, som blivit stående, tagen av denna mycket märkliga scen, visste inte hur jag skulle göra. Men något fick mig att sakta gå bakåt och lämna stranden. Övriga få närvarande insåg att här gällde att visa respekt och gick i en bra bit från gässen.

Minuterna senare verkade gässen nöjda med att ha fått koppla av en stund och se om sina vingar. De vandrade en bit från stranden upp till en gräsplätt där de verkade äta av gräset eller något.

De hade lämnat stranden bakom sig och folk började så smått åter ta sig ett dopp när solen värmde så skönt. Men tänk vilken dramatik som plötsligt hade uppstått för bara några minuter sen. Då tog de stranden i sin besittning och de räknade kallt med att få vara där en bra stund, för annars skulle människorna få se när en kanadagås känner sig kränkt.

Tony Gyllenram