Antalet barn som drabbas av RS-virus är på uppgång i Sverige. Viruset brukar vanligtvis inte göra något större väsen av sig förrän i januari men har nu fått enorm spridning och två av landets största barnsjukhus vittnar om ett tufft läge.

Föräldrar till de riktigt små barnen – under ett år – uppmanas att tänka efter vart de tar sina små. Christine Saverstam, vårdenhetschef på Sachsska Barnsjukhus i Stockholm skriver på Facebook att hon tycker att de minsta barnen ska hållas borta från offentliga miljöer.

                                                                     Foto: Facebook

Malin Ryd Rinder, verksamhetschef för barnakutsjukvård Astrid Lindgrens barnsjukhus säger till Expressen att “Senast i onsdags morse var barnintensiven helt full och då tror jag i princip alla barnintensivvårdplatser i Sverige var upptagna.”

Som förälder ska man hålla koll på andningen. Vid allvarlig infektion med RS-viruset blir andningen snabb med astmaliknande besvär och pulsen går upp. Andningen kan bli så påverkad att barnet inte orkar äta.

Malin Ryd Rinder tror att infektionstoppen är två-tre veckor bort och att barnsjukhusen har några tuffa veckor framför sig. Hon önskar att fler sökte och fick vår längre ner i vårdkedjan.

-I våra väntrum har vi många barn som inte behöver vara hos oss. Men de kommer inte fram till 1177 eller får ingen tid hos sin vårdcentral, säger hon.