STOCKHOLM

Inom ett år ska Matmissionen öppna tre nya butiker i Stockholmsområdet. Sedan tidigare finns en butik i Hägersten och en i Jakobsberg. En butik kommer att öppna i Hallunda innan årsskiftet, två andra butiker kommer att öppna innan juli 2022 och Stadsmissionen letar lokaler i bland annat Södertälje, Handen och Husby.

 

Syftet med butikerna är att minska matsvinnet samtidigt som man erbjuder människor i ekonomisk utsatthet möjligheten att köpa mat till en mycket rabatterad kostnad, ofta en tredjedel av normalpriset.

-Vi möter dagligen människor som är beroende av att kunna handla mat till ett lägre pris för att få sin ekonomi att gå runt. Genom ytterligare tre butiker motverkar vi matfattigdom och hjälper fler människor i utsatthet – samtidigt som vi tar hand om en radikalt större mängd livsmedel som annars riskerar att bli svinn, säger Johan Rindevall, chef på Matmissionen, Stockholms Stadsmissions koncept för sociala matbutiker.

 

Produkterna som säljs i butikerna doneras främst från dagligvaruhandelns lager och hade riskerat att bli svinn. De tre nya butikerna kan rädda upp till 3000 ton produkter per år.

När de nya butikerna öppnat räknar Stadsmissionen med att det också kommer att skapa 45 nya platser för arbetsträning och upp till 21 nya arbetstillfällen.

Mitti.se